Primăria și Consiliul local al municipiului Lupeni au dorit ca, anul acesta, în întâmpinarea Zilei Mondiale a Educației, să facă nu doar un binemeritat cadou profesorilor și elevilor eminenți din localitate, ci și să macheze acest eveniment, așa cum este firesc, drept unul memorabil pentru comunitatea din municipiul Lupeni.
Nu încape îndoială că sărbătoarea de la Lupeni dedicată dascălilor, sărbătoare găzduită de eleganta sală de spectacole a Palatului Cultural Lupeni, a fost una reușită. Mai mult, putem spune fără teama de a greși, că evenimentul a stat sub semnul excelenței. Dincolo de reprezentațiile artistice de înaltă ținută, oferite drept cadou educatorilor din comunitatea Lupeniului, de remarcabilul Ansamblu folcloric ”Mesagerii Iubirii” (condus cu pasiune de prof. Marianne Peptenaru), de recitalul emoționant al artistului lupenean Florin Paul Camen (revenit, după 20 de ani, într-un concert pe scena Palatului Cultural de la Lupeni) sau de spectacolul uluitor al artiștilor compleți de la trupa ”Fără Zahăr”, toate meritând calificativul excelent, evenimentul a adus pe scenă oameni cărora excelența, la catedră sau în băncile sălilor de clase, le sunt pur și simplu, un lăudabil mod de viață.
”Doamnelor și domnilor profesori, sunt extrem de emoționat astăzi, când vin în fața dumneavoastră cu aminirea anilor în care, elev fiind, vă priveam cu admirația și respectul pe care-l meritați, sentimentele mele fiind la fel de puternice acum, ca și atunci. Știu că și eu, și fiecare dintre noi, le datorăm profesorilor noștri, calea pe care am urmat-o în viață, după anii de școală. Personal, am devenit profesor de fizică datorită domnului Humiță, profesorul care mi-a deschis dragostea pentru această materie și pentru viața de dascăl. Dumneavoastră, tuturor educatorilor din municipiul Lupeni, vă spun că pentru mine și pentru Administrația Locală pe care am onoarea să o reprezint, faceți parte din rândul celor mai respectați membri ai comunității noastre”, a declarat Lucian Resmeriță primarul municipiului Lupeni.
Acesta a fost inițiator al unui proiect adoptat în Consiliul local prin care a fost posibil ca, anul acesta, de Ziua Educației, să fie premiați profesorii care, după 40 de ani sau chiar mai bine de atât, și-au luat rămas bun de la catedră, devenind ”dascăli de onoare” ai comunității locale din Lupeni. Astfel, nu doar diplome de onoare, buchete de flori, ci mai ales firești aplauze și binemeritate cuvinte frumoase au primit, la seara de gală a excelenței în educație de la Lupeni, profesorii pensionari: Mariana Ghinea, Elena Ghinea, Mariana Smaranda, Marioara Steavu, Marioara Buda, Iren Madaras, Georgeta Nicula, Ileana Roșca, Iosif Bodo, Ilina Rovența, Mărioara Vîlceanu, Atena Iordache, Ion Holobuț, Olga Laszlo, Lucia Maria Pogan, Nicolae Panțiru, Nicolae Tobescu, Cristina Anghelescu, Maricica Cazacu, Marița Popescu, Maria Ardelean, Ion Petrar, Ion Dănău, Ecaterina Back, Viorel Hodor, Gheorghe Baranga, Cornel Lungan, Ioan Ardelean și Constantin Bolosin.
”Zeci de generații de elevi au crescut și s-au format sub bagheta educațională a acestor profesori deosebiți, care au format nu doar oameni de valoare, ci și caractere desavârșite. Pentru tot ceea ce au făcut pentru comunitatea nostră, pentru educație și pentru școala pe care au slujit-o cu cinste, cu devotament și profesionalism, în numele meu și al tuturor celor care le-au fost elevi, le mulțumesc și le doresc ani frumoși și mulți de-aici înainte”, a mai spus Lucian Resmeriță.
Cum răsplata cea mai frumoasă a unui profesor constă în rezultatele obținute de elevi, nu doar la clasă ci, mai ales, în cadrul concursurilor și olimpiadelor școlare, ștacheta competițională a educației lupenene se poate mândri cu același calificativ al excelenței, generat de performanțele obținute la etapele județene și chiar naționale ale diverselor olimpiade interdisciplinare, ștachetă spre care elevii cei mai buni ai Lupeniului au fost conduși, cu măiestrie, de profesorii: Marcela Stanciu, Mihaela Mălăgeanu, Laura Cristina Ianoși, Florin Gheorghe Ghețău, Liliana Ianc, Daniela Furdui, Vasile Oțoi, Dan Tănase, Maria Cârlugea, Ion Dănău, Vladimir Tomuș, Codrin Ștefănescu, Crina Pintea, Daniel Ianoși, Ion Porojan, Liliana Porojan, Gheorghița Traicu, Diana Meșter, Mihaela Stracz, Cristina Beczuc, Artur Braiț, Erzsebet Faur, Claudia Vorak, Andreea Sofalvi, Emilia Velcea, Anca Hamz, Danusia Itu, Cristina Ursu, Elena Popescu, Erzsebet Pop, Stela Negură, Nicolae Ponyori și Mariana Peptenaru.
Sub îndrumarea acestora, zeci de elevi din Lupeni au obținut rezultate bune și foarte bune la olimpiadele și concursurile județene și naționale ale anului școlar 2016-2017. Pentru toate acestea, de Ziua Educației, la Lupeni, ei au primit diplome și premii din partea autorităților locale, dar mai ales valoroase aplauze chiar din partea profesorilor lor. Într-o succintă trecere în revistă, olimpicii anului 2017 din învățământul lupenean sunt: Andreea Moldovan (mențiune la etapa națională a Olimpiade de istorie), Laura Sorina Neamțu (mențiune specială la etapa națională a Olimpiadei de lb. franceză), Monica Silaghi (Premiul al II-lea la Festivalul național de folclor ”Rapsodia Munților”), Daniel Moldovan (Locul IV seniori la olipiada națională de alpinism și cățărare), Marusia Vanda Moldovan, Ladislau Iszlai, Robert Iszlai, Silvia Maria Bucătariu, Rahela Blaj, Amalia Ambruș, Andreea Diana Guia, Raul Drăgan, Raluca Amalia Ion, Mădălina Iuhos, Ion Alexandru Asanache, Alexandru Marius Boldi, Andrei Robert Donțiu, Flavia Condoiu, Gabriela Adina Alexa, Diana Rusu, Eduard Adrian Gros, Daria Alexia Roșu, Anca Angheluș, Cristina Duduianu, Antonia Ciobănescu, Vanessa Bartha, Raul Bulgaru, Andrada Răgan, Anamaria Elena Luțaș, Andreea Vasian – cu toții premianți ai etapei județene a diverselor olimpiade și concursuri școlare.
”Acești tineri deosebiți, elevi cu care întreaga noastră comunitate se mândrește, sunt dovada vie a faptului că nivelul actului educațional în școlile și liceele din municipiul Lupeni este unul ridicat. Pentru noi și pentru dascălii care i-au pregătit ei sunt cel mai prețios cadou de care ne bucurăm, astăzi, de Ziua Educației, în municipiul Lupeni. Mulțumiri pentru efortul vostru, felicitări pentru performanța cu care onorați școala și educația lupeneană”, le-a spus primarul Lucian Resmeriță, olimpicilor din Lupeni.