Protocolul de colaborare dintre Petroșani și Varpalota a fost semnat. 20 de ani s-au scurs de când municipiul Petroșani s-a înfrățit cu orașul Varpalota din Ungaria. An de an, între cele două localități înfrățite au fost organizate o serie de acțiuni comune. Astăzi, a fost semnat protocolul de colaborare pentru acest an. Documentul prevede o înfrățire și înrte unitățile de învățământ din cele două localități. În acest sens, un protocol de înfrățire a fost semnat între reprezentanții Colegiului Național Mihai Eminescu – secția maghiară și Liceul Thury Gyorgy din Varpalota. Localitățile Petroșani și Varpalota din Ungaria sunt înfrățite de 20 de ani, iar acum a venit momentul ca un protocol de colaborare să fie semnat și între unitățile de învățământ.
“Anul acesta se împlinesc de 20 ani de când suntem în această legătură cu orașul Varpalota. Este cea mai fructuoasă întrățire pe care Petroșaniul o are, cu siguranță acest lucru se datorează și distanței, relativ, mici între cele două localități, dar nu numai. În primul rând se datorează faptului că există comunitate maghiară puternică la Petroșani, care a sprijinit foarte mult această relație, iar pe de altă parte, specificul mineritului atât la noi, cât și la Varpalota cu siguranță a întărit aceste relații. Activitățile din protocolul de colaborare vom încerca să le realizăm, chiar dacă la Petroșani există și probleme financiare”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.
La parafarea protocolului au luat parte și reprezentanți ai administrației locale din Varpalota, oraș din Ungaria înfrățit cu municipiul Petroșani.
“Ne bucură foarte mult protocolul de colaborare între unitățile de învățământ din localitățile înfrățite. Am observat că există activități și pe linie sportivă, și an de an aceste activități sunt mai multe. Sunt deosebite și manifestările culturale care vor avea loc”, a spus Simon Agnes, consilier local din Varpalota.
Colaborarea dintre cele unități a fost semnată în prezența cadrelor didactice ale celor două instituții de învățământ din cele două localități.
“Ne dorim ca acest parteneriat să aducă un plus valoare pentru elevi, dar și pentru cadrele didactice, având în vedere că am discutat ca în cadrul acestui parteneriat să aibă loc și un schimb de păreri metodice în ceea ce privește sistemul de învățământ. Am convenit să existe mobilități în rândul elevilor”, a spus Alexandru Lăutaru, directorului Colegiului NAțional Mihai Eminescu din Petroșani.
Dacă până acum, cea mai așteptată acțiune era tabăra de reciprocitate, din acest an s-a renunțat la această activitate din cauza problemelor financiare cu care se confruntă administrația locală de la Petroșani.
Monika BACIU
Pe aceeași temă: