Căutarea unui trai mai bun, pentru copii, dar departe de aceştia lasă goluri adânci în evoluţia celor mici. Lipsa locurilor de muncă din Valea Jiului se resimte acut, iar sute de părinţi şi-au lăsat copiii în grija rudelor pentru a pleca la muncă în străinătate. Copiii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate pot trăi adevărate drame care au repercursiuni în dezvoltarea lor personală. Unii dintre copii se pot confrunta cu probleme grave la şcoală, iar alţii care se văd singuri se consideră prea liberi şi stăpâni pe o situaţie pe care nu o pot controla. Sute de copii din Valea Jiului sunt lăsaţi în grija rudelor, părinţii fiind plecaţi în străinătate la lucru. Unităţile de învăţământ din Petroşani trebuie să trimită la Direcţia de Asistenţă Socială date statistice cu privire la copiii care sunt lăsaţi în grija familiei extinse. În luna septembrie peste 100 de copii erau în grija altor rude. Psihologii ne spun că lipsa părinţilor are un impact negativ asupra copiilor.
“Impactul este unul negativ, pentru unii prin dezvoltarea sentimentului ca sunt abandonati, ceea ce poate duce la retragere sociala, la probleme emotionale si la scaderea randamentului scolar, iar pentru altii, prin acela de falsa autonomie si siguranta de sine crescuta, care duc la neinteriorizarea respectarii regulilor si de aici riscul de delincventa/devianta juvenila”, a declarat Cătălin Gogioiu, psiholog.
Psihologii recomandă părinţilor să se adreseze unui psiholog în momentul în care se decid să plece în străinătate. În Valea Jiului acest lucru nu se întâmplă.
“Nu vin in principal pentru ca la noi inca nu este cultura prevenirii problemelor psihologice”, a mai spus sursa citată.
Doar în vara acestui an, inspectorii de la Direcţia de Asistenţă Socială au întocmit un număr de 45 de rapoarte de monitorizare.
“Am efectuat 45 de rapoarte de monitorizare. In multe din cazuri nu era instituita prin sentinta judecatoreasca atributile parintesti. Daca pleaca in strainatate ambii parinti legea ii obliga sa vina si sa ne notifice. Mai mult decat atat ei trebuie sa ne spuna unde lasa copilul pe perioada plecari. Copilul trebuie lasat in familia extinsa cu rude pana la gradul IV. Noi ii indrumam catre Judecatoria Petrosani pentru ca aceste decizii se efectueaza cu celeritate si instanta ne cere noua ancheta sociala. Avem aceste sentinte iar in vara am si chemat oamenii pentru a-si delega aceasta delegare. Au mai venit oameni, sunt si procese in instanta dupa care noua ne vine si sentinta iar noi la fel trebuie sa monitorizam copilul pe o perioada de doua luni fata de sase cat era pana acum. Am fost la 45 de cazuri pe care le-am stiut din anii anteriori pentru ca scolile ne-au dat si pana acum situatia”, a spus Cristina Mraz, director executiv DLAS Petroşani.
Copiii ai căror părinţi sunt plecaţi să lucreze în altă ţară reprezintă o categorie extrem de vulnerabilă. Ei au nevoie de suport specializat emoţional şi educaţional.
Monika BACIU