Salariile angajaților CEH, plătite din veniturile companiei. Începând din această lună, salariile angajaților Complexului Energetic Hunedoara vor fi plătite din veniturile proprii ale societății. circa 1500 de persoane vor pleca în perioada imediat următoare prin concediere colectivă.
Cei care rămân vor avea salariile plătite de către societate, și nu de către AJOFM, așa cum s-a întâmplat în ultimele luni.
”Am convenit ca platile compensatorii sa fie achitate (intr-o singura transa) pe 5 august, in acelasi moment cu plata salariilor. Pe 20 iulie, din veniturile Complexului, se vireaza salariile. Dupa data de 27 iulie vom avea o sedinta de lucru, la Bucuresti, pe tema infiintarii noii societati”, arată Cristian Roșu, administratorul special al CEH.
La discuțiile de la minister au fost prezenți și reprezentanții Sindicatului Muntele, sindicat reprezentativ la nivelul societății energetice.
Din luna martie, și până în prezent, statul român a plătit peste 60 de milioane de lei pentru salariile minerilor și ale energeticienilor de la Complexul Energetic Hunedoara.
Veniturile CEH, jumătate din cheltuieli
Potrivit raportului lunar întocmit de administratorul judiciar al Complexului Energetic Hunedoara, veniturile societății sunt undeva la jumătate față de cheltuieli. și asta în perioada în care salariile angajaților au fost plătite de statul român.
Potrivit ultimului raport, în luna aprilie CEH a avut cheltuieli în sumă de 89.632.729 lei, iar veniturile au fost de doar 47.043.594 lei.
În luna februarie, Guvernul a aprobat un proiect de OUG pentru modificarea Legii 200/2006 privind constituirea și utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale pentru a putea include și companiile aflate în insolvență, cum este acum cazul celor de la Complexul Energetic Hunedoara. Numai că societatea nu a contribuit cu niciun leu la acest fond.
Complexul Energetic Hunedoara este o companie în insolvență care a beneficiat de ajutoare de stat, fiind ținută artificial în viață. Societatea energetică a primit în 2015 un ajutor de stat ilegal, potrivit unei investigații a Comisiei Europene. Comisia Europeană a constatat în noiembrie 2018 că producătorul de energie Societatea „Complexul Energetic Hunedoara” a primit din partea României un ajutor de stat incompatibil, în valoare de aproximativ 60 de milioane euro, prin patru împrumuturi finanțate din fonduri publice. Potrivit acestuia, în prezent, România trebuie să recupereze ajutorul ilegal și dobânzile aferente.
În vara anului 2019, în ciuda constatărilor Comisiei, Guvernul a decis să acorde din nou un ajutor de stat prin ștergerea datoriilor. În acest sens a fost aprobată o Ordonanță de Urgență privind amnistia fiscală de care ar putea beneficia Complexul Energetic Hunedoara. Până acum, această ordonanță de urgență nu a fost aplicată.
Complexul Energetic Hunedoara a fost înfiinţat în 2012 prin comasarea termocentralelor Mintia şi Paroşeni şi a minelor de cărbune Lupeni, Lonea, Livezeni şi Vulcan.