.Index Actualitate

Sindicatele au contribuit la FALIMENTAREA CEH

Sindicatele, dar şi administraţia Complexului Energetic Hunedoara poartă, o parte din vină, pentru FALIMENTAREA societăţii. Cel puţin aşa arată una din concluziile administratorului judiciar, care a publicat ultimul raport privind cauzele care au dus la intrarea în insolvenţă a Complexului Energetic Hunedoara.

“Drepturile conferite prin Contractul Colectiv de Munca exced posibilitatilor de plata ale societatii.Nici conducerea societatii si nici organizatiile sindicale nu au inteles gravitatea situatiei economice a societatii – falimentul iminent – amenintand cu incetarea lucrului pentru necuprinderea in prevederile Contractului Colectiv de Munca a unor facilitati care oricum nu pot fi acordate de societate.Toate acestea nu fac decat sa grabeasca intrarea

in faliment a societatii cu consecinta incetarii activitatii si diponibilizarii intregului personal”, arată noul raport al GMC Craiova.

De cealaltă parte, sindicaliştii susţin că raportul nu acest lucru trebuia să îl scoată în evidenţă, aşa cum nici minerii sau energeticieni nu pot lucra fără a fi plătiţi, doar pentru a salva ei ce au distrus alţii.

“Nu asta trebuia să cuprindă raportul. Raportul trebuia să arate cauzele insolvenţei şi persoanele care se fac vinovate. Nu cred că minerii şi energeticienii trebuie să lucreze gratis, aşa cum nici cei de la casa de insolvenţă nu lucrează gratis”, a declarat Petre Nica, preşedintele Sindicatului Muntele.

Disponibilizări, dar şi angajări

Potrivit celor de la GMC Craiova, la Complexul Energetic Hunedoara sunt angajate persoane care nu contribuie, în niciun fel, la realizarea de venituri pentru societatea. În schimb, raportul arată că în unele cazuri, precum în subteran, ar fi nevoie de angajări.

“Schema de personal supradimensionata si obligatiile asumate prin Contractul Colectiv de Munca disproportionate fata de posibilitatile societatii si de contributia angajatilor la realizarea veniturilor societatii. Am criticat deja actiunile anemice ale administratiei cu privire la disponibilizarea personalului excedentar,iar in prima perioada de insolventa am procedat la denuntarea Contractului Colectiv de Munca in baza prevederilor art.123 din Legea 85/2014 – Legea Insolventei realizand astfel singurele reduceri de cheltuieli infaptuite de societate de la inceputul anului.Consideram in continuare ca structura de personal a societatii este supradimensionata si masura disponibilizarii a 840 de salariati abia in luna octombrie este tardiva. Am vrea sa fim bine intelesi: exista locuri de munca deficitare: la fronturile de lucru de la minerit si energie – aici poate ar trebui sa se faca angajari pentru cresterea productiei – dar exista personal excedentar in activitatea energetica si in activitatea de suprafata din minerit care nu are nicio contributie la realizarea veniturilor”,  mai arată raportul.

Administratorul judiciar mai arată că ar fi şanse, foarte slabe, de salvare a unei părţi din Complexul Energetic Hunedoara, însă eforturile nu mai ţin de conducerea locală, ci de cea guvernamentală şi chiar europeană.

“Se contureaza astfel posibilitatea implementarii unui Plan de Reorganizare care sa cuprinda achitarea unei mari parti a datoriei catre bugetul statului prin darea in plata a principalelor active functionale,restul activelor urmand a fi valorificate,iar din sumele obtinute pot fi achitati,fie si partial ceilalti creditori.Indiferent ca un asemenea plan reuseste a fi dus la bun sfarsit sau esueaza dupa ce are loc operatiunea de dare in plata,prin el se pot rezolva ambele probleme – sociala si energetica. Lucrurile sunt abia la inceput si se misca foarte greu fiind vorba de multe institutii,inclusiv aprobari de la Comisia Europeana.Important este ca un asemenea scenariu poate fi prins in cadrul Planului de Reorganizare,acesta poate fi aprobat de catre creditori si,cel putin teoretic,chiar si in ultimul ceas exista sanse pentru pastrarea locurilor de munca din Hunedoara. Din pacate,un asemenea plan poate foarte usor esua – e posibil ca diferitele institutii implicate sa nu colaboreze pentru sustinerea lui,e posibil ca Guvernul Romaniei sa nu convinga Comisia Europeana si sa nu se obtina aprobarea pentru ajutorul de stat pentru cele doua activitati – miniera si energetica – ce urmeaza a fi sustinute,este posibil ca obstacole neprevazute – greve,accidente etc.sa zadarniceasca toate aceste sperante. In ceea ce ne priveste, suntem sceptici cu privire la reusita reorganizarii activitatii Complexului Energetic Hunedoara SA.Am aratat ca aceasta nu depinde de oamenii muncii din judetul Hunedoara,nici de conducerea CEH sau de factorii de conducere de la nivelul judetului Hunedoara,nici macar numai de conducerea Ministerului Energiei, ci poate fi rezolvata doar prin conlucrarea mai multor institutii ce nu pot fi coordonate decat la nivel guvernamental.Complexul Energetic Hunedoara SA este o intreprindere cu capital de stat, prost croita inca de la infiintare, ajunsa intr-o situatie disperata din punct de vedere economic iar masurile necesare pentru salvarea locurilor de munca si pentru continuarea activitatii celor doua termocentrale sunt exceptionale implicand cel mai inalt nivel de decizie”,  arată raportul.

În această privinţă, sindicaliştii sunt de acord cu cele arătate de administratorul judiciar.

“Din acest punct de vedere au dreptate. Noi am spus că soluţiile pentru CEH nu mai ţin nici măcar de minister, ci de Guvern. Lucrurile merg foarte greu. Chiar şi acea variantă de a păstra două unităţi miniere cu câte un grup de la fiecare termocentrală, fiind poate una din ultimele soluţii, e greu aplicată. E o responsabilitate guvernamentală şi nu ministerială”, a mai declarat Petre Nica, preşedintele Sindicatului Muntele.

Guvernul trebuie să salveze ceva din CEH

Guvernul ar trebui să salveze ceva din Complexul Energetic Hunedoara, cel puţin din două raţionamente. Factorul social şi importanţa CEH în sistemul energetic naţional sunt doar două dintre aspectele pe care le arată cei de la GMC.

“Exista insa cel putin doua motive pentru care se impune ca Guvernul Romaniei sa se implice in adoptarea si finalizarea cu succes a unui Plan de Reorganizare privind Complexul Energetic Hunedoara SA si anume: – situatia sociala grava din zona, recunoscuta deja de ultimele guverne, ce s-ar crea prin oprirea activitatii Complexului Energetic Hunedoara SA. Valea Jiului este o zona monoindustriala in care ponderea activitatii economice graviteaza in jurul Complexului Energetic Hunedoara SA.Totodata, activitatea de exploatare a carbunelui nu poate fi oprita, pur si simplu, fara a fi luate masuri de conservare si securizare a minelor, actiune costisitoare ce necesita implicarea guvernului; – necesitatea mentinerii in operare a unei capacitati de productie de 380 MW la nivelul Complexului Energetic Hunedoara SA pentru asigurarea securitatii Sistemului Energetic National si a stabilitatii acestuia. Conform Programului de Dezvoltare a Retelei Electrice de Transport pe 10 ani pe care il are in desfasurare CNTEE Transelectrica SA,sunt prevazute lucrari de trecere a axului “Banat” (axul 220 kV Portile de Fier-Resita-Timisoara-Sacalaz-Arad) de la tensiunea de 220 kV la tensiunea de 400 kV si de realizare de noi linii de interconexiune in vederea cresterii nivelului de siguranta in functionarea CHE Portile de Fier si a cresterii capacitatii de transfer intre Romania cu Serbia si Ungaria. Aceste lucrari de investitii se vor finaliza pana in 2023-2024. Pana la finalizarea acestora este necesara mentinerea in operare a unei capacitati de 380 MW la nivelul CEH respectiv a unui grup generator la CTE Mintia (grupul nr.3 de 230 MW) si a unui grup generator la CTE Paroseni (grupul nr.4 de 150 MW) pentru eliminarea suprasarcinilor din SEN si mentinerea sigurantei acestuia”, mai arată raportul.

În cazul în care nu va funcţiona planul de restructurare, administratorul judiciar va cere declararea FALIMENTULUI Complexului Energetic Hunedoara.

Monika BACIU

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.