.Index Actualitate

Specializările doctorale în minerit atrag studenţii la Petroşani

Şcoala doctorală de la Petroşani în domeniul Mine, petrol şi gaze, atrage studenţi de pretutideni. Deja au fost depuse trei cereri din partea unor studenţi din Uniunea Europeană, Asia şi Africa. Asta în timp ce la noi mineritul este într-o continuă restrângere, străinii îşi continuă studiile în acest domeniu care peste hotare este unul bănos.

“În sesiunea  septembrie 2016 oferim pentru moment patru domenii de doctorat, e vorba de Mine, Petrol şi Gaze, Inginerie industrială, Inginerie electrică şi Ingineria sistemelor. Pe lângă ele sperăm să acredităm, în toamnă, un nou domeniu de doctorat, e vorba de Inginerie şi management. Suntem în faza de pregătire a dosarului şi suntem la acest moment trei conducători de doctorat în domeniu abilitaţi, sperăm ca lucrurile să meargă rapid şi atunci vom avea locuri oferite chiar din toamnă. În caz contrar, vom amâna acest domeniu, rămânând doar cele patru domenii. În aceste domenii avem locuri oferite la buget cu bursă şi taxă. La Petroşani, taxele la şcoala doctorală sunt cele mai mici, e vorba de doar 3200 de lei/an. La buget sunt 10 locuri cu tot cu bursă şi fără bursă, avem şi locuri oferite pentru studenţii basarabeni, e vorba de 5 locuri şi sperăm să primim câteva locuri de la minister. Locurile bugetate se ocupă şi reuşim să mai atragem şi 20-30 de doctoranzi la sistemul cu taxă. Avem 40 locuri la taxă, avem 9 locuri oferite pentru studenţi străini, avem trei cereri depuse de studenţi străini, membri UE, Asia şi Africa şi sperăm să fie mai mulţi. Aceşti trei sunt pe domeniul Mine, petrol şi gaze şi sperăm ca aceştia să aducă studenţi străini şi la nivel de masterat şi licenţă”,  a declarat Eduard Edelhauser, prorectorul Universităţii Petroşani.

Cei mai mulţi conducători de doctorat sunt în domeniul Mine, petrol şi gaze, iar alături de Universitatea din Ploieşti, cea de la Petroşani sunt singurele care oferă studii doctorale în domeniul minier.

“Poate că doctoranzii ar dori şi alte domenii, dar noi suntem singurii din România care avem specialişti în domeniul minier. În acest domeniu se mai oferă locuri la doctorat la Ploieşti, avem şi cei mai mulţi conducători în domeniul Mine, petrol şi gaze. În luna aceasta va veni un ordin de ministru cu încă trei conducători care s-au abilitat. Avem un total de 7 conducători pe Mine, petrol şi gaze şi încă 10 conducători tot pe domeniul Mine, petrol şi gaze, dar care sunt pensionari care continuă să aducă doctoranzi la sistemul cu taxă”,  a mai subliniat sursa citată.

Specializare nouă

O nouă specializare ar putea funcţiona din toamna acestui an la şcoala doctorală de la Petroşani. Este vorba de inginerie şi management.

“Acea nouă specializare, la Petroşani a mai existat într-un fel sau altul, e vorba de profesorul Aurelian Simionescu care a coordonat ingineria şi managementul sistemelor de producţie, însă la momentul anului 2004 acest domeniu s-a reunit în industrială, iar în 2009 s-a defalcat. În 2009 în centrele din România conducătorii de doctorat au optat dacă vor conduce doctorat în ingineria industrială sau în inginerie şi management. La noi, la Petroşani, domnul Simionescu era deja pensionar şi nu a mai avut cine să opteze pentru inginerie şi management. Astfel am pierdut un domeniu. În acest moment inginerie şi management există în cinci locuri din ţară, e vorba de Timişoara, Cluj, Sibiu, Iaşi şi Braşov şi am fi al şaselea centru care ar autoriza un domeniu nou, pentru că aceste cinci centre au creat aceste domenii în 2009 când conducătorii au optat pentru acel domeniu. Eu sunt primul conducător de doctorat abilitat care m-am abilitat în inginerie şi management, alături de mine este doamna decan Andreea Ionică, care s-a abilitat anulu trecut în vară şi acum sperăm să avem alături de noi un coleg de la Universitatea din Târgu Mureş care se va obţine titlul de abilitare în această lună. Acesta a fost motivul pentru care am amânat un an de zile. Avem nevoie de un dosar de abilitare pe care colgii de la şcoala doctorală l-au realizat şi sperăm ca să îndeplinim condiţiile”,  a mai subliniat sursa citată.

Universitatea din Petroşani ocupă toate locurile bugetate la şcoala doctorală, şi în plus mai atrage zeci de doctoranzi şi pe locurile cu taxă.

 

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.