Spitalele din județ, bombe cu ceas. Spitalele din județul Hunedoara, în special secțiile de terapie intensivă, sunt bombe cu ceas. O tragedie similară precum celei de la Piatra Neamț sau Matei Balș s-ar putea repeta oricând și în județul Hunedoara.
Notele-raport privind aspectele din domeniul apărării împotriva incendiilor din anii 2019 și 2020 arată dimensiunea dezastrului. Spitale fără condiții de evacuare în caz de situații de urgență sau instalații electrice exploatate cu defecțiuni sau improvizații.
Spitalele din Hunedoara nu sunt conforme cu legislația din domeniul apărării împotriva incendiilor din anii 2019 și 2020. Ministerul Sănătății a transmis notele-raport privind aspectele din domeniul apărării împotriva incendiilor din anii 2019 și 2020.
Conform datelor din raport, s-au semnalat un număr de 3.934 încălcări ale legislaţiei privind apărarea împotriva incendiilor, constate în urma controalelor de prevenire desfăşurate de Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă în 2020 la 488 unităţi sanitare cu paturi.
„Activităţi de control desfăşurate în anul 2020 (l ianuarie – 31 octombrie). În anul 2020, au fost efectuate controale de prevenire a incendiilor la 488 unităţi sanitare cu paturi, cu prilejul cărora s-au constatat 3.934 încălcări ale legislaţiei privind apărarea împotriva incendiilor. Pentru încălcări ale legislaţiei privind apărarea împotriva incendiilor au fost aplicate 225 amenzi în cuantum de 1.046.602 lei şi 2.766 avertismente. Pentru formarea deprinderilor privind modul de comportare în cazul producerii unui incendiu pe durata desfăşurării activităţilor curente, personalul angajat al unităţilor sanitare cu paturi a fost angrenat în 576 exerciţii de alarmare/evacuare şi primă intervenţie în caz de incendiu. Totodată, s-au desfăşurat 576 activităţi de informare preventivă şi 488 analize cu factorii de conducere ai unităţilor controlate”, se arată în raportul semnat de şeful DSU, Raed Arafat.
Potrivit documentului, în cazul mai multor spitale din județ nu se asigură condițiile de evacuare în caz de situații de urgență. Este cazul Spitalului municipal Brad – clădire secție chirurgie (compartiment ATI),Spitalului Județean de Urgență – secția ATI, Spitalul municipal Dr. Alexandru Simionescu Hunedoara – secția ATI, Spitalul municipal Orăștie – compartimentul ATI, Spitalul municipal Lupeni – Compartiment ATI COVID.
La Spitalul Județean de Urgență Deva – secția ATI și la Spitalul municipal Dr. Alexandru Simionescu Hunedoara – secția ATI instalațiile electrice se exploatează cu defecțiuni, improvizații sau în condiții în care se generează supracurenți sau suprasolicitări din cauza unor racordări unor consumatori care depășesc puterea nominală a circuitelor.
Din documentul dat publicității mai reiese și faptul că instalațiile electrice nu sunt verificate periodic cu personal atestat la Spitalul de Urgență din Petroșani – secția ATI, la Spitalul municipal Brad – Compartiment ATI, Spitalul municipal Orăștie – Secție ATI, Spitalul Județean de Urgență Deva – Secție ATI, Spitalul municipal Lupeni – Compartiment ATI și Spitalul Orășenesc Hațeg – Compartiment ATI.
În cazul Spitalului Județean de Urgență Deva și al Spitalului de Urgență Petroșani nu este constituit serviciul privat pentru situații de urgență.