Straja: Investitori pentru dezvoltare. Autoritățile locale din municipiul Lupeni au în vedere dezvoltarea zonei turistice Straja. Însă se caută investitori în acest sens. De câțiva ani se vorbește de realizarea unor hoteluri de 4 și 5 stele în munte.
”Avem și lucrurile acestea în calcul (realizarea unor hoteluri de 4 și 5 stele în Straja – n.r.). Trebuie să găsim investitori. Avem și parcele noi. Avem în calcul și amenajarea celor existente. Avem un plan destul de bine structurat în ceea ce privește Straja. Lucrăm la PUZ-ul (Planul Urbanistic Zonal – n.r.) care este finalizat în proporție de 90%. Este depus la Primărie tot ceea ce înseamnă documentație, adică tot ceea ce înseamnă planșe, circuite, ISU. Urmează să obținem avizele de la Mediu și Fondul Forestier pentru a putea aproba PUZ-ul”, a declarat Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.
În Straja sunt amenajate 12 pârtii, pentru schi și snowboard, fiecare fiind echipată cu instalaţie de transport pe cablu. Pârtiile sunt întreţinute cu ajutorul ratracurilor și a tunurilor de zăpadă artificială.
Pentru fluidizarea și dezvoltarea transportului pe cablu, în 2018 s-a demontat teleschiul 3, pentru lărgirea pârtiei, acesta fiind relocat paralel cu telescaunul 1, de pe pârtia Constantinescu. Cea mai semnificativă investiție din anul 2018 este cea a telescaunului cu patru locuri, debraiabil, din zona Crucii. Acesta se deplasează cu viteza de 4m/s, pe o lungime de 1300 metri. Telescaunul debraiabil pornește din zona Crucii Eroilor și urcă până spre finalul pârtiei Mutu. Pentru începători, covorul rulant a fost remontat și poziționat în variantă finală, pe pârtia Baloo, iar pentru asigurarea stratului de zăpadă artificială pe tot parcursul sezonului s-au mai achiziționat cinci tunuri noi, numărul total al tunurilor ajungând la 23, toate fiind răspândite pe tot domeniul schiabil. O altă investiție așteptată de turiști a fost telescaunul de pe Vârful Straja.