Sute de credincioși la Drumul Crucii din Straja. Sute de credincioși din Valea Jiului și nu numai au refăcut Drumul Crucii. Procesiunea din Lupeni-Straja a ajuns la ediția cu numărul 19. Astăzi, Vinerea Mare, a fost o zi ploioasă, însă vremea nu i-a împiedicat pe credincioși să ia parte la procesiune. Este una din cele mai lungi procesiuni religioase din lume al cărei scop este acela de a rememora patimile lui Isus pe drumul său către Golgota. Emil Părău este cel care în urmă cu 19 ani a inițiat această procesiune.
“O singură dată în an credincioşii care urmează această procesiune pot înţelege mai bine suferinţa la care a fost supus Mântuitorul pentru iertarea păcatelor noastre. În acest fel, învăţăm să preţuim mai mult credinţa, să fim mai buni cu noi şi cu semenii noştri şi să nu uităm să-i mulţumim lui Dumnezeu pentru tot ceea ce avem”, spune Emil Părău.
Municipalitatea de la Lupeni a venit în sprijinul organizatorilor. Acțiunea este una emblematică pentru localitate. În Vinerea Mare a Paștelui la Lupeni are loc cea mai mare procesiune din județ.
”Este o onoare pentru noi toți, cetățenii municipiului Lupeni, că în orașul nostru avem un eveniment de o asemenea însemnătate creștină. Pentru acest lucru, îi mulțumesc și în acest fel domnului Emil Părău pentru această idee, care a transformat Lupeniul și Straja într-un loc de pelerinaj creștin cu prilejul Sfintelor Paște. Datorită acestui eveniment, reușim să ne încărcăm spiritual, în întâmpinarea sărbătorii Învierii Domnului nostru Isus Hristos”, spune Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.
Credincioșii poartă pe umeri o cruce de lemn, care cântărește peste 100 de kilograme și pe care o transportă 10,145 de kilometri, până la o altitudine de 1440 metri, la schitul din Straja. Pe traseu, pelerinii fac 14 opriri, în locuri marcate, unde preoţii care conduc cortegiul, citesc din Cartea Sfântă cele 12 Evanghelii. Crucea purtată de pelerini pe umeri rămâne apoi să străjuiască altarul schitului din stațiunea montană Straja.
Monika BACIU