“Drumul României spre Europa trece prin Ungaria”. Declaraţia îi aparţine primarului municipiului Petroşani Tiberiu Iacob Ridzi, care spune că încă dinainte de aderarea României la Uniunea Europeană românii trebuiau să tranziteze Ungaria pentru a ajunge pe teritoriul UE. Edilul municipiului Petroşani susţine că maghiarii din Ungaria ar trebuie să fie un exemplu pentru orice popor pentru modul în care îşi susţin punctele de vedere. Ridzi consideră că tradiţiile fiecărei etnii trebvuie respectate şi transmise generaţiilor viitoare pentru că de acest lucru depinde supravieţuirea unei identităţi.
“Este un eveniment important pentru comunitatea maghiară, dar la fel de important şi pentru municipiul Petroşani şi sunt convins că modul în care vom reuşi în Petroşani şi în Valea Jiului să trăim împreună, să muncim împreună de peste 150 de ani poate fi luat drept model pentru întreaga ţară şi pentru întreaga Europă. Faptul că comunitatea maghiară din Petroşani este cea mai importantă comunitate a cetăţenilor de altă etnie decât cea română nu face altceva decât să ne dea ocazia să apreciem importanţa acestei comunităţi. Drumul României spre Europa trece prin Ungaria şi cred că nu am greşit pentru că ne uităm şi acum cu admiraţie cum poporul maghiar îşi susţine interesele naţionale sau interesele cetăţenilor care sunt minoritari şi cred că în această nouă situaţie sau construcţie europeană este foarte important să îţi susţii punctul de vedere cu argumente şi cu înţelpciune şi multă inteligenţă şi cu siguranţă atunci vom avea câştig de cauză. Este foarte important ca tradiţia şi cultura maghiară să se transmită mai departe generaţiilor viitoare şi cred că efortul este cu atât mai mare cu cât observăm că în ultimii ani numărul românilor este într-o scădere alarmantă şi atunci efortul pe care noi trebuie să îl facem pentru a păstra şi a transmite mai departe copiilor noştri aceste tradiţii şi aceste valori va trebui să fie mai mare”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroşani.
Cum poate fi îmbunătăţiţă viaţa comunităţilor maghiare din Valea Jiului la asta a încercat să răspundă ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Excelenţa Sa Zákonyi Botond.
“Am venit la Petroşani şi la Lupeni pentru că pentru fiecare ambasador comunitatea respectivă din ţara respectivă trebuie vizitată şi să ia contact cu aceştia. Aici este această expoziţie culturală, concert, am vorbit despre cum putem să creem condiţii mai bune pentru maghiarii din Valea Jiului”, a declarat, la Petroşani, ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Excelenţa Sa Zákonyi Botond.
În Valea Jiului trăiesc aproximativ 6500 de maghiari. Aceştia se vor bucura de diferite activităţi în cadrul zilelor comunităţii maghiare care se vor derula pe tot parcursul săptămânii.
Monika BACIU