COMUNICAT DE PRESĂ
Cer Guvernului stoparea închiderii minelor din Valea Jiului si solicit demisia șefului Gărzii de Mediu Hunedoara
În actualul context politico – economic european și mondial, influențat puternic de conflictul armat dintre Rusia și Ucraina, trebuie să identificăm și să utilizăm de urgență toate resursele energetice. Minele din Valea Jiului își dovedesc din nou importanța strategică pe care o au în sistemul energetic național, mai ales în această perioadă în care Uniunea Europeană permite inclusiv redeschiderea minelor de cărbune pentru a scăpa de dependența de gazele ruse.
Green Deal-ul, acordul pentru energie verde la care România este semnatară, poate fi amânat, iar Statul Român are obligația de a adopta cele mai rapide și mai eficiente măsuri pentru a împiedica o criză energetică ce ar avea consecințe extrem de grave asupra populației.
Având în vedere noua conjunctură politico-militară, cer Guvernului sa facă toate demersurile necesare la Bruxelles, în regim de urgență, și să stopeze procesul de oprire a activității extractive la minele Lupeni și Lonea, aflate pe program de închidere. Totodată, solicit investiții IMEDIATE la toate cele patru unități miniere din Valea Jiului – Livezeni, Lupeni, Vulcan și Lonea – pentru a putea crește productivitatea în deplin acord cu necesitățile actuale.
Pe de altă parte, am luat act cu deplină îngrijorare de solicitările iraționale ale reprezentanților Gărzii de Mediu Hunedoara care au cerut suspendarea autorizației de mediu pentru Termocentrala Paroșeni, o unitate economică de importanță strategică națională care trebuie menținută în funcțiune în orice condiții.
Nu este cu siguranță momentul oportun să vorbim despre stoparea activității la această unitate, singura care la acest moment produce energie electrică utilizând cărbunele din Valea Jiului și consider că interesul cetățenilor, al națiunii române trebuie să primeze în fața oricăror alte interese, indiferent de natura acestora.
În acest context cer demisia șefului Gărzii de Mediu Hunedoara, Dorel Bretean, cel care a decis în mod arbitrar să sancționeze Sucursala Electrocentrale Paroșeni cu 80.000 de lei pentru că unitatea nu ar dispune de o instalație de monitorizare a mercurului, deși NICIODATĂ la Paroșeni nu a rezultat mercur în urma arderii huilei, iar șeful Gărzii de Mediu știa că a fost organizată o licitație în acest sens, la care nu s-a prezentat nimeni.
Să nu uităm că la Termocentrala Paroșeni s-au făcut investiții substanțiale în ceea ce privește protecția mediului, inclusiv instalația de desulfurare care funcționează la parametrii optimi.
Ca om al Văii Jiului, care a lucrat în minerit, cunosc foarte bine potențialul acestei zone și știu că, dacă se fac investiții, mineritul din Valea Jiului poate să continue și să contribuie cu succes la sistemul energetic național.
Statul Român are obligația, acum mai mult decât oricând să se implice în cel mai serios mod cu putință și să asigure, prin toate mijloacele, continuarea activității unităților miniere din Valea Jiului și a Termocentralei Paroșeni.
Tiberiu Iacob – Ridzi
Primarul Municipiului Petroșani