Turismul ”la negru”, albit prin controale și sancțiuni. Imobile închiriate în scop turistic, însă nedeclarate în vederea impozitării acestora. Turismul la negru încă mai funcționează, astfel că autoritățile locale alături de instituțiile statului vor să oprească aceste practici.
Administrația locală de la Lupeni le reamintește cetățenilor faptul că începând cu anul 2016 clădirile sunt impozitate în funcție de destinația lor, și anume rezidențiale, nerezidențiale și mixte. Astfel, proprietarii au obligația să le declare ca atare la primăria în a cărei rază teritorială se află clădire.
”Persoanele fizice și juridice care schimbă integral sau parțial destinația clădirilor deținute au obligația să depună o declarație la primăria în a cărei rază teritorială se află clădirea, în termen de 30 de zile de la data schimbării destinației. Nedepunerea în termen, depunerea peste termen a declarațiilor sau declararea necorespunzătoare constituie contravenție și se sancționează cu amendă”, arată administrația locală de la Lupeni.
Structurile de primire turistice, inclusiv camerele de închiriat în locuințe familiale, sunt considerate clădiri nerezidențiale și trebuie să fie declarate ca atare, la primărie, în vederea stabilirii impozitului pe clădiri.
”Persoanele fizice și juridice care închiriază în scop turistic camere situate în locuințe proprietate personală situate în municipiul Lupeni și nu au declarat suprafețele respective ca fiind nerezidențiale, au obligația să depună declarația privind schimbarea destinației clădirii, pentru stabilirea impozitului pe clădirile nerezidențiale la Primăria municipiului Lupeni – Serviciul venituri buget local, în cel mai scurt timp”, mai arată municipalitatea de la Lupeni.
Veniturile realizate din închirierea în scop turistic a unui număr de camere trebuie declarate la Administrația Finanțelor Publice în vederea stabilirii impozitului datorat la bugetul de stat. ANAF va face controale în acest sens pentru a-i identifica pe cei care nu respectă legea.
”Precizăm că se vor face verificări (la Agenția Națională de Administrare Fiscală, pe internet-motoare de căutare turistice) în vederea identificării, stabilirii stării de fapt fiscale și a sancționării contravenționale a celor care închiriază în scop turistic camere situate în locuințe proprietate personală din municipiul Lupeni și nu au declarat suprafețele respective ca fiind nerezidențiale, precum și a celor care dețin clădiri nerezidențiale sau mixte nedeclarate în mod corespunzător realității”, mai arată municipalitatea.
Doar 94 de structuri de primire turistice cu funcțiuni de cazare turistică sunt în Valea Jiului. Cele 94 de structuri de cazare turistică au o capacitate de cazare de 2.455 locuri. Cele mai multe pensiuni, cabane sau hoteluri sunt la Lupeni – Straja fiind în număr de 56, cu un număr de 1.290 de locuri de cazare. Pe locul al doilea se află municipiul Petroșani cu 24 de structuri de cazare, cu 809 locuri de cazare. Potrivit datelor PriceWaterhouseCoopers, la Uricani funcționează șapte structuri de cazare, la Vulcan doar 3, iar la Petrila și Aninoasa doar câte două structuri turistice.
În anul 2019, în cele 94 de structuri turistice din Valea Jiului au fost cazați 36.744 de turiști, potrivit raportului întocmit de experții europeni. Datele plasează Valea Jiului sub media națională. Analiza prezentată citează situația din anul 2019. Deși disponibile, datele corespunzătoare anului 2020 sunt puternic influențate de epidemia de COVID-19, care a redus masiv numărul de turiști atât în Valea Jiului, cât și în restul lumii. De aceea, prezenta strategie consideră ca an de referință anul 2019.
Doar două zone din Valea Jiului sunt prezente pe Lista localităţilor atestate ca staţiuni turistice de interes naţional, respectiv local: Zona Parâng – Petroşani (stațiune turistică de interes național) și stațiunea Straja (stațiune turistică de interes local).