Universitatea Petroșani poate fi oricând ambasadorul Văii Jiului. În jurul instituției de învățământ superior ar trebui să graviteze dezvoltarea durabilă a zonei. Rectorul Universității Petroșani, prof. univ. dr. ing. Radu Sorin a vorbit despre rolul universității în contextul restrângerii activității miniere. Acesta a fost prezent la emisiunea Ambasador România, de la Realitatea TV, moderată de Alexandru Cumpănașu.
“CEH și CEO, prin investiții, care nu s-au făcut din păcate, pot deveni rentabile și acest lucru nu trebuie să îl gândim numai vara când avem energie solar sau când bate vântul, ci acest lucru să îl gândim pe tot parcursul anului. Dacă în această iarnă nu era energia produsă pe cărbune, România trebuia să importe energie. Sunt perioade de secetă, de îngheț, în care hidrocentralele, centrala atomo-nucleară nu pot funcționa și atunci trebuie neaparat să funcționeze această energie bazată pe combustibil fosil. Mai este un avantaj al acestui tip de energie și acela că se poate stoca, pe când energia care este bazată pe celule fotovoltaice sau energia bazată pe efectul vântului nu se poate stoca, ea trebuie introdusă în sistem imediat. Noi trebuie să gândim România și din punct de vedere al stabilității energetice și a perspectivei energetice. Din punct de vedere al Universității din Petroșani, noi pregătim, în continuare, specialiști în inginerie minieră care sunt capabili oricând să preia de la inginerii actuali această problematică, să se perfecționeze și să o continue la ritmul care este impus de secolul XXI”, a spus prof. univ. dr. ing. Radu Sorin, rectorul Universității Petroșani, în cadrul emisiunii Ambasador România, de la Realitatea TV, moderată de Alexandru Cumpănașu.
Autoritățile locale din Valea Jiului trebuie să graviteze în centrul Universității din Petroșani, care poate oferi soluții pentru dezvoltare.
“Într-o etapă în care activitatea minieră se restrânge, într-o etapă în care nimic nu se pune nimic în locul acestei activități, Universitatea trebuie să găsească soluții de coagulare a tuturor forțelor, care înseamnă cele administrative, forțele economice din zonă, astfel încât să răspundem nevoilor acestor întreprinderi și să creem niște programe și niște proiecte comune împreună cu entitățile locale, împreună cu Consiliul Județean pentru o dezvoltare regională durabilă. Există riscul unei depopulări masive, rămânând o concentrare nesănătoasă în câteva mari orașe din România. Am văzut acest lucru de stabilitate regională în Franța, în Țările Nordice, în Germania, unde universitățile regionale sunt sprijinite chiar de către landuri (echivalentul județelor din România-n.r.), de către comunitățile locale în așa fel încât să rămână acolo să creeze o emulație de cunoaștere, de dezvolare, de energie. Avem specializări, dar putem face și cursuri postuniversitare dirijate pe 6 luni, un an, exact în ceea ce le trebuie (investitorilor-n.r.). Un investitor întreabă prima dată de forța de muncă, apoi se interesează de spații, de facilități fiscale și aici este și rolul Universității, de a coagula toți acești factori, în așa fel încât să susțină, pe lângă primării, Consiliul Județean, consiliile locale, crearea de facilități fiscale, în sensul de a oferi spații celor care doresc să investească, de a crea condiții. Noi îi ajutăm su specialiști, gândire economică, tehnică și tehnologică. Eu cred în aceatsă idee de a crea o „Vale a Energiei”, în Valea Jiului. Această Vale a Energiei dezvoltă activitatea existentă, dar creează și alte întreprinderi”, a mai spus sursa citată.
Și întreprinderile din Valea Jiului fac parte dintr-o asociație care se află sub patronajul instituției de învățământ superior din Valea Jiului, iar viitoarea Asociație de Dezvoltare Intercomunitară Valea Jiului va avea în centru universitatea.
“Am realizat o asociație a întreprinderilor din zonă, ca un liant fiind Universitatea din Petroșani. Reprezentanții întreprinderilor vin și ne spun ce forță de muncă au nevoie și la ce ar mai trebuie să lucrăm noi ca să corespundă nevoilor întreprinderilor. Cu toate aceste întreprinderi am făcut contracte de parteneriat pentru practica studenților. De asemenea, am făcut o asociație de Dezvoltare Intercomunitară Valea Jiului din care fac parte toate primăriile, Consiliul Județean și Universitatea Petroșani și suntem mai aproape de realitățile fiecărei localități”, a mai spus rectorul Universității Petroșani.
Nu este pentru prima dată când se discută de faptul că Universitatea din Petroșani trebuie să fie pilon principal al dezvoltății Văii Jiului.
Monika BACIU