Cărbunele indonezian intră în probe la termocentrala Mintia

Cărbunele indonezian intră în probe la termocentrala Mintia. Huila din Valea Jiului este insuficientă pentru a asigura cantitatea necesară de cărbune pentru funcționarea termocentralei. Conducerea societății speră ca prin utilizarea cărbunelui cu provenieță din Indonezia să nu fie necesară realizarea modernizărilor la instalația de desulfurare. Cărbunele indonezian are un conținut redus de sulf.

În prima fază, la Mintia au ajuns o mie două sute de tone de cărbune din Indonezia, termocentrala urmând să primească o cantitate similară la finele acestei săptămâni. Primele teste ar putea avea loc spre sfârşitul acestei săptămâni, iar dacă rezultatele vor fi favorabile, sindicatele vor milita pentru trecerea producătorului de energie pe cărbunele din import, spune liderul “Solidaritatea”, Cristian Iştoc. De altfel, și Darius Cîmpean, președintele Sindicatului Muntele a reiterat faptul că Mintia are nevoie de cărbune din import.

”În ceea ce privește Mintia, sunt într-o procedură destul de avansată de aducere a acelui cărbune indonezian cu un conținut redus de sulf, care, dacă experimentele vor fi unele reușite, ar trebui să elimine necesitatea unor instalații de desulfurare. Dacă experimentele vor fi reușite și vor fi sub normele de poluare și de conținut de sulf, în mod clar Mintia va trebui să se axeze pe acel tip de cărbune pentru a funcționa în continuare în piață. Dar, este o mențiune pe care am făcut-o și astăzi în CA, poate el acum pe piață să fie găsit ieftin, însă în momentul în care el creează dependență, furnizorul de carbune, care am înțeles că este unul singur, ar putea recurge la o creștere de preț. (…) Este contractat cărbunele, dar nu a ajuns”, a declarat Darius Câmpean, președintele Sindicatului Muntele, sindicat reprezentativ la nivelul Complexului Energetic Hunedoara.

În acest fel, termocentrala se va putea încadra în normele de mediu şi nu riscă oprirea din motive ce ţin de poluare. Liderul sindical a mai spus că stocul de cărbune venit din Valea Jiului, folosit acum de termocentrala Mintia, este foarte mic şi ajunge doar de la o zi la alta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.