.Index Actualitate

Ce se întâmplă cu SIEG-ul?

Comisia Europeană cere lămuriri în privința acordării ajutorului de tip SIEG. Complexul Energetic Hunedoara are în vedere accesarea unui ajutor de stat tip SIEG pentru cele două termocentrale. Încă nu există o decizie în acest sens pentru că oficialii de la Comisia Europeană încă solicită lămuriri.

“Serviciul de Interes Economic General pe care autoritățile române intenționează să-l încredințeze unui operator economic are scopul de a asigura securitatea aprovizionării cu energie electrică precum și creșterea nivelului de adecvanță a sistemului electroenergetic național prin producerea și livrarea acesteia cu ajutorul unor active energetice aparținâd Complexului Energetic Hunedoara SA și prin utilizarea ca și combustibil de bază a huilei din producția indigenă. Ca urmare a acestei intenții și având în vedere reglementările europene în domeniu, Comisia Europeană a transmis autorităților române prin Consiliul Concurenței, referitor la subiectul (…) – ajutor de restructurare pentru CE Hunedoara, în legătură cu care urmează să fie realizat SIEG, o primă scrisoare prin care solicită o serie de răspunsuri și clarificări la care s-a răspuns la mijlocul lunii mai. Ulterior, CE a transmis o nouă solicitare de infromații, față de care s-au înaintat răspunsui la finele lunii august anul curent”, arată un răspuns al Complexului Energetic Hunedoara.

Urmează ca oficialii Consiliului Concurenței să trimită documentele către Comisia Europeană.

“Răspunsurile la ambele scrisori, așa cum au convenit în urma întâlnirilor/analizelor/discuțiilor/consultărilor activităților grupului de lucru de la nivelul CEH SA cu reprezentanți ai CN Transelectrica și ANRE desemnați în acest sens și cu reprezentanți ai Ministerului Energiei și ai Consiliului de Administrație al CEH SA, au fost transmise de către Ministerul Energiei către Consiliul Concurenței în scopul înaintării acestora către CE”, mai arată răspunsul CEH.

CEH nu prezintă credibilitate nici în fața investitorilor și nici în fața creditorilor, din cauza datoriilor enorme cu care se confruntă. Astfel, în opinia ministrului, singura variantă este accesarea unui ajutor de stat de tip SIEG, astfel încât la cele două termocentrale să fie realizate invetsiții. “Datoriile companiei sunt foarte mari și acest lucru împiedică posibilitatea companiei să fie solvabilă pe piața împrumuturilor pentru a putea să-și dezvolte această capacitate de producție, să își facă aceste modernizări și retehnologizări. Acest lucru ne vulnerabilizează foarte mult și în relația cu partenerii externi furnizori de echipamente și piese de schimb. Pentru a avea o producție bună atât pe partea de minerit, cât și la producerea energiei electrice, termice și vânzarea ei în sistem, compania are nevoie de un sprijin foarte puternic. Singura variantă care este posibilă și agreată și de Comisia Europeană, este varianta de a crea la nivelul companiei un SIEG care să separe cele două activități. Acest SIEG ne dă posibilitatea să subvenționăm diferența de preț care nu am reușit să o acoperim din activitate și de aici vin mare parte din pierderi, mai sunt și alte motive. Acum avem noroc că prețul în piață este destul de ridicat și acest lucru face ca, compania să vândă la prețuri foarte bune. Cu acest SIEG urmărim menținerea activității și de minerit, dar și de producție de energie termică și electrică în Valea Jiului. este varianta în care statul, cu acordul Comisiei Europene poate să facă acest lucru. Noi am lucrat deja SIEG-ul și așteptăm să vedem punctul de vedere al Comisiei Europene, după care să începem efectiv procedura de aplicare a SIEG-ului”, a  spus ministrul Energiei, Toma Petcu, în vara acestui an la Petroșani.

 

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.