.Index Actualitate

CEH nu intră în faliment

Complexul Energetic Hunedoara nu va intra în faliment, cel puțin la nivel declarativ. Echipa guvernamentală care s-a aflat la Petroșani, la finele săptămânii trecute, a dat asigurări că activitatea minieră, dar și energetică vor continua, însă sub o formă mai restrânsă.

“Din discuțiile care le-am avut la cancelaria primului ministru cu ministrul Energiei și cu vicepremierul Costin Borc, avem elemente care să ne permită să spunem fără niciun fel de emoții, fără niciun fel de dubii că nu se închide nici Paroșeni, nici Mintia, nici Vulcan șI nici Livezeni șI CEH nu va intra în faliment, nu va dispărea. Nu exsită niciun dubiu. Din partea ministrului Energiei șI cel al EConomiei acestea sunt garanțiile asumate”, a declarat Ionel Danca, consilierul premierului Dacian Cioloș.

De cealaltă parte, vicepremierul României, Vasile Dîncu a subliniat că problema CEH este una financiară și că se caută soluții.

“Aici este o problemă financiară, legată de PAroșeni șI să vedem ce soluție putem găsi, nu este foarte simplu”,  a precizat vicepremierul Vasile Dîncu.

Datoriile CEH sunt de peste două miliarde de lei. Administratorul judiciar al CEH nu crede în șansele reale de redresare ale societății, însă susține cp va sprijini orice demers al administrației în acest sens.

„In ceea ce ne priveste, suntem sceptici cu privire la reusita reorganizarii activitatii Complexului Energetic Hunedoara SA.Am aratat ca aceasta nu depinde de oamenii muncii din judetul Hunedoara,nici de conducerea CEH sau de factorii de conducere de la nivelul judetului Hunedoara,nici macar numai de conducerea Ministerului Energiei, ci poate fi rezolvata doar prin conlucrarea mai multor institutii ce nu pot fi coordonate decat la nivel guvernamental.Complexul Energetic Hunedoara SA este o intreprindere cu capital de stat,prost croita inca de la infiintare, ajunsa intr-o situatie disperata din punct de vedere economic iar masurile necesare pentru salvarea locurilor de munca si pentru continuarea activitatii celor doua termocentrale sunt exceptionale implicand cel mai inalt nivel de decizie. Daca aceste masuri se vor lua,in calitatea ce o avem de administratori judiciari suntem pregatiti si vom sustine orice initiativa menita sa duca la redresarea activitatii si la indeplinirea cu succes a unui Plan de Reorganizare implicandu-ne alaturi de muncitorii din Valea Jiului,de conducerea acestora si ceilalti factori decizionali din institutiile mai sus mentionate in implementarea,derularea si finalizarea cu succes a unui asemenea plan. In caz contrar,vom constata imposibilitatea derularii unui Plan de Reorganizare si vom solicita instantei trecerea la faliemnt a Complexului Energetic Hunedoara SA”,  arată administratorul judiciar al CEH.

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu a anunțat un plan pentru CEH care prevede închiderea minelor Lupeni și Lonea și menținerea minelor Livezeni și Vulcan alături de câte un grup energetic de la Mintia și Paroșeni.

 

Monika BACIU

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.