Curtea de Conturi a sesizat DNA privind ilegalităţile de la CEH

cehCurtea de Conturi a sesizat organele de anchetă în ceea ce priveşte neregulile constatate la Complexul Energetic Hunedoara. Mascaţii vor descăleca din nou la Complexul Energetic Hunedoara pentru că inspectorii financiari de la Curtea de Conturi au identificat mai multe nereguli cu iz penal, iar documentele au fost înaintate organelor de cercetare.

 

“În ceea ce priveşte actele întocmite urma acţiunilor efetuate la Complexul Energetic Hunedoara menţionăm că acestea se află în curs de valoficare cu propunerea de sesizare a organelor de urmărire penală, context în care precizăm că instituţiile respective sunt singurele în măsură să decidă asupra accesului liber la informaţiile publice fără a fi periclitate desfăşurarea sau rezultatul anchetelor”, se arată într-o informare a Curţii de Conturi.

 

Şi ministrul Energiei, Andrei Gerea a declarat în cursul acestui an că trei speţe au plecat către DNA în ceea ce priveşte neregulile de la Complexul Energetic Hunedoara. Mai mult decât atât în luna iulie a acestui an, procurorii DNA au descins la CEH. Anchetatorii nvestighează importul a 400.000 de tone de cărbune din Ferederaţia Rusă, prin companii din Ungaria şi Elveţia. În noiembrie 2011, Complexul Energetic Hunedoara publică un anunţ pentru import de cărbune. Nu organizează licitaţie. Negociază direct cu traderul internațional de produse energetice – Societatea Vitol din Elveţia.

Primul lot, de 63.000 de tone de cărbune, este cumpărat cu 99,2 euro/tonă. Apoi, mai sunt încheiate cinci acte adiţionale pentru încă 157.000 tone de cărbune.

La trei ani de la încheierea contractului, ANAF susține ca Electrocentrale Deva a plătit pentru cărbunele importat cu 20 de euro/tonă mai mult decât pentru cărbunele din Valea Jiului. Întreaga afacere a scos din conturile Complexului Energetic Hunedoara peste 22 de milioane euro.

La jumătatea anului 2012, compania de stat încheie un nou contract cu Vitol. Alte 200.000 tone de cărbune sunt cumpărate prin negociere directă. De aceasta dată, Electrocentrale Deva nu mai publică niciun anunţ internaţional. Director general este Costel Alic, membru PSD și fost prefect de Hunedoara.

 

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published.