Fără contracte la curent nu se pot deconta cheltuielile

Fără contracte la curent nu se pot deconta cheltuielile. Sunt familii ale căror probleme sunt atât de mari încât nu își permit nici măcar să încheie contracte cu furnizorii de servicii. La nivelul Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Petroșani se acordă anumite ajutoare familiilor cu probleme de ordin social. Printre acestea se acordă și un ajutor pentru plata energiei electrice. Condiția este ca oamenii să aibă contracte încheiate cu furnizorii de servicii. În multe dintre cazuri nu există acest document.

“În evidența DLAS sunt multe familii cu probleme sociale, dar ele se împart pe diverse categorii, adică sunt familiile care primesc ajutor social, sunt familii care primesc cantină, sunt persoane care încadrează într-un grad de handicap și atunci vin pe partea cu indemnizațiile de handicap (…), avem alocațiile pentru susținerea familiei, ajutoarele pentru încălzirea locuinței. A început sezonul din luna noiembrie. Există mai multe paliere pe care noi lucrăm și există mai multe beneficii care se acordă chiar dacă sunt bani din bugetul de stat. . Se mai acordă pentru marginalizare și plata a 70 de KW/oră/familie, dar din păcate aici cei care se încadrează în legea marginalizării nu prea au contracte încheiate cu ENEL și nu au fost mulți beneficiari. Neavând contract și factură nu am avut ce să decontăm”, a declarat Cristina Mraz, director DLAS Petroșani.

Numărul beneficiar de ajutor social a fost anul trecut de 165. A scăzut, în schimb, numărul celor care beneficiază de serviciile cantinei de ajutor social.

“Avem la ajutor social, la sfârșitul anului 2019 aveam în plată 165 de familii sau persoane singure. Porțiile la cantină au scăzut, deși la începutul anului am pornit cu 50 de porții și contractul la cantină a fost de maxim 50 de porții pe lună, oamenii nu au mai solicitat cantina socială. Unul din motive ar fi faptul că și-au remediat situația materială și nu au mai dorit să facă acele ore de muncă. Au fost cazuri care au renunțat. Pentru susținerea familiei avem în jur de 60 de dosare, au fost acordate ajutoare de urgență în cursul anului 2019. Avem ajutoare pentru încălzirea locuinței și în luna noiembrie au fost depuse pentru toată perioada noiembrie 2019 – martie 2020 au fost depuse 84 de cereri, am avut și ajutoare de înmormântare”, a mai spus sursa citată.

În ceea ce privește persoanele cu handicap, aici au soț anul trecut în jur de 520 de beneficiari.

“Asistenții personali ai persoanelor cu handicap grav și indemnizațiile lunare se ridică la un număr de 500-520 de dosare. Cantina de ajutor avem 30-35 de porții pe lună. La marginalizare se acordă acei 3 mc de apă rece de persoană/lună. Am avut în medie 27 de familii/lună s-au întocmit dosare pentru acordarea acelui stimulent educațional sub formă de tichet social. Sunt în jur de 35 de beneficiari. La ajutoare de urgență am consumat în jur de 30.000 de lei. La cantină nu s-a depășit suma de contract”, a mai spus Cristina Mraz.

Problemele sociale cu care se confruntă anumiți petroșăneni sunt multe.

Leave a Reply

Your email address will not be published.