Fondurile europene uşurează coşul naţional

ile Reprezentanţii municipiului Vulcan şi-au stabilit priorităţile pentru perioada următoare. Aceştia vor să acceseze fonduri europene pentru a dezvolta comunitatea astfel încât aceasta să concureze cu cele din statele Uniunii Europene. Edilul vulcănean, Gheorghe Ile spune că au întocmit strategia de dezvoltare locală pentru următorii cinci ani.

 

“Noi aceast program de dezvoltare locală l-am făcut cu ani în urmă şi a fost primul din judeţul Hunedoara şi din regiunea de vest, dar această strategie se completează anual. Când vine scadenţa, adică acum trebuie făcut pe o perioadă mai îndelungată, de cinci ani de zile. Este o strategie şi în vest care face pe o perioadă de cinci ani, de 10 ani, 15 şi 20 de ani. Anumite lucrări sunt cu bătaie lungă. Este o strategie pe care se bazează şi UE privind dezvoltarea localităţilor şi acordarea fondurilor care să vină să sprijine localitatea respectivă. Trebuie să fim cu doi paşi înaintea fondurilor europene ca să putem accesa. Ne uşureză bugetul local, cel judeţean şi cel guvernamental. Uşurăm puţin din coşul de bani care ar trebui să vină la noi din fonduri europene”,  a declarat Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.

 

Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan recunoaşte că pe alocuri încă există macadam şi spune că toate aceste lipsuri vor dispărea odat[ ce vor accesa fonduri europene.

 

“Ne-am axat pe modernizarea drumurilor interioare în cartiere şi drumuri, alei, toate cele necesare comunităţii. Trebuie să recunosc că suntem în secolul XXI şi mai avem macadam în multe din străzile din municipiului Vulcan şi încă nu am reuşit pentru că nu am avut fonduri de a moderniza aceste străzi, dar am fost şi opriţi dina numite motive pentru că nu am avut canalizare, nu am avut apă, nu am avut gaz, curent. Toate aceste lucrări au fost făcute pe fonduri europene, fonduri guvernamentale şi acum vom trece şi la altă etapă, la modernizarea drumurilor, aleilor, pentru ca cetăţeanul să se simtă că trăieşte într-un municipiu european. Trebuie să înţelegem că nu se pot face toate odată, am luat priorităţile priorităţilor cât să putem să spijinim toate zonele din Vulcan”,  a mai subliniat sursa citată.

 

Nu doar străzile vor fi modernizate ci şi locurile de joacă pentru copii. Edilul face comparaţie cu alte oraşe din ţările mai dezvoltate din Europa şi spune că vrea să asigure condiţii moderne pentru cei mici.

 

“Vom moderniza toate zonele pentru copii pentru că aceştia trebuie să se dezvolte foarte bine. Ei când vor ieşi din graniţele României sau când vor intra în alte ţări ei trebuie să simtă  că şi România este o ţară dezvoltată în care ei găsesc ceea ce este şi acolo. Consider că este important pentru copii partea pe care o pot face părinţii, adică educaţia copiilor prin părinţi. Dacă nu vom fi atenţi vom scăpa din mână aceşti copii şi atunci suntem nemulţumiţi când cresc mari că nu am reuşit să facem ce trebuie pentru ei”,  a conchis edilul.

 

Strategia stabileşte obiective concrete pentru trecerea, într-un interval de timp rezonabil şi realist, la un nou model de dezvoltare propriu Uniunii Europene şi larg împărtăşit pe plan mondial – cel al dezvoltării durabile, orientat spre îmbunătăţirea continuă a vieţii oamenilor şi a relaţiilor dintre ei în armonie cu mediul natural.

 

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published.