.Index Actualitate

În 23 de ani, Valea Jiului a pierdut aproape 40.000 de locuitori

În 23 de ani, Valea Jiului a pierdut aproape 40.000 de locuitori. Aproape un oraș întreg a dispărut, conform raportărilor. Valea Jiului se depopulează masiv, reiese din raportul întocmit de consultanții europeni. Cea mai mare depopulare s-a înregistrat la Uricani, acolo unde în decursul a 23 de ani, peste 25 la sută din locuitori au ales alte destinații.

Valea Jiului este o zonă cu tradiție industrială în domeniul minier. Exploatarea cărbunelui și producția de energie electrică și termică au reprezentat de-a lungul timpului principalul motor al economiei locale, Valea Jiului cunoscând o expansiune economică importantă înainte de 1989, dezvoltare susținută de politica de asigurare a independenței energetice a țării din acea perioadă.

”În ultimii 20 de ani, însă, acest sector a fost expus unor schimbări rapide, disponibilizările și restructurarea industriei miniere contribuind la un declin demografic susținut în Valea Jiului (în scădere de la 169.653 locuitori în anul 1997 la 132.294 locuitori în 2020, conform datelor raportate de Institutul Național de Statistică – populația după domiciliu). Cea mai mare scădere a populației a fost înregistrată de Orașul Uricani (o scădere de 25% între 1997 și 2020, de la peste 12.500 de locuitori la circa 9.300 locuitori), urmat de Municipiul Lupeni (-24%), Municipiul Vulcan (-22%), Municipiul Petroșani și Orașul Petrila (-21%), în timp ce Orașul Aninoasa, localitatea cu cel mai mic număr de locuitori (4.511 locuitori în 2020), înregistrează o scădere de 19% în perioada de referință”, arată raportul PriceWaterhouseCoopers.

Experții europeni mai menționează că ”procesul de restructurare se continuă în prezent, în linie cu evoluțiile aferente tranziției carbonifere la nivel european, cu perspectiva închiderii celor 4 mine (EM Lonea și EM Lupeni aflate în program de închidere, respectiv EM Livezeni și EM Vulcan, închidere condiţionată de măsurile pe care statul român le va implementa)”.

Programele de restructurare au dus la pierderea a peste 40.000 de locuri de muncă dintre cele peste 45.000 existente în industria minieră, numărul persoanelor apte de muncă dar depășind cu mult numărul șomerilor înregistrați în cele 6 municipii și orașe din Valea Jiului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.