.Index Actualitate

Minerii de la Petrila dau ţării cât mai mult cărbune

carbProducţie crescută la mina Petrila. După redeschiderea abatajului 433 de la Mina Petrila, producţia unităţii miniere a crescut cu 250 de tone în fiecare zi. Astfel, doar la unitatea minieră, aflată pe închidere, producţia este undeva la 500 de tone pe zi. Astfel, în urma redeschiderii acestui abataj producţia de cărbune va creşte în următoarea perioadă.

De precizat este faptul că mina Petrila va fi închisă până în anul 2015.

“Producţia a crescut cu 250 de tone, în present mina Petrila da undeva la 450-500 de tone pe zi în condiţii de siguranţă maximă. S-a renunţat la acel program modular de şapte zile pe săptămînă, se lucrează cinci zile pe săptămînă. Lucrăm suplimentar în măsură fondurilor de care dispunem, lucrăm suplimentar sîmbătă fără niciun pericol la abatajul 433”, a declarat Aurel Anghel, directorul general al SNÎMVJ.

În tot acest timp, conducerea Complexului Energetic Hunedoara nu a solicitat mai mult cărbune, însă le-a cerut celor de la SNÎMVJ catităţile estimate a fi exploatate până anul viitor.

“În ultima perioadă nu ne-a cerut suplimentarea cantităţi de cărbune în schimb ne-a cerut o situaţie cu cantităţile previzionate pînă în primăvara anului viitor”, a mai precizat sursa citată.

Pentru autoaprinderea cărbunelui din abatajul minei Petrila, conducerea unității a fost sancționată. Cea mai mare sancțiune, reducerea salariului de bază și a sporului de conducere cu 5 la sută timp de o lună a fost aplicată inginerului șef SSM și inginerului șef Producție. Directorul minei Petrila a primit și el un avertisment scris. Sancțiunile nu au fost aplicate pentru incidentul în sine, ci pentru problemele organizatorice de după autoaprinderea cărbunelui. ărbunele de la abatajul 433 al minei Petrila s-a autoaprins în perioada în care minerii se aflau în minivacanța de Paște. Mina Petrila, în care mai lucrează aproximativ 520 de persoane, este inclusă în programul de închidere a unităților miniere neviabile, program ce se derulează – potrivit unei decizii a Uniunii Europene -până în anul 2018. Potrivit planului de închidere, activitatea de la mina Petrila va înceta în anul 2015.
Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published.