Proiecte integrate pentru municipiului Petroșani și Valea Jiului

Proiecte integrate pentru municipiului Petroșani și Valea Jiului. Reprezentanții administrațiilor locale din Valea Jiului s-au întâlnit la Petroșani pentru un nou proiect. “Valea Jiului se dezvoltă cu fonduri europene” este un proiect integrat care face parte din ITI Valea Jiului.

”Am participat la conferința organizată de Asociația de Dezvoltare Teritorială Integrată Valea Jiului în cadrul căreia a fost lansat site-ul de prezentare a formei de guvernanță ITI Valea Jiului și, de asemenea, s-a dat startul proiectului “Valea Jiului se dezvoltă cu fonduri europene”. În cadrul acestei ședințe de lucru, am purtat discuții despre proiectele integrate pentru Valea Jiului și am prezentat două idei în acest sens”, spune Tiberiu Iacob Ridzi primarul municipiului Petroșani.

Unul dintre proiecte se referă la eficientizarea energetică a caselor de colonie din întreaga Vale a Jiului, care au o vechime de peste 100 de ani, proiect care să includă și producerea de energie verde, respectiv panouri fotovoltaice. Costurile aproximative ale acestui proiect pentru cele 8.000 de gospodării de tip casă din întreaga Vale a Jiului se cifrează la 72 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că va fi nevoie de două exerciții financiare pentru implementarea lui.

Cel de-al doilea proiect integrat face referire la neutralizarea siturilor contaminate. Este vorba despre acele halde care se găsesc în toate localitățile din Valea Jiului. În regiunea noastră avem 49 de halde, dintre care doar 4 sunt funcționale. Restul sunt inactive, dar fără a se fi executat lucrări de stabilizare și conservare asupra majorității.

Cele două proiecte pot fi finanțate prin Just Transition, prin POR sau alte programe de finanțare dedicate zonei Văii Jiului.

Leave a Reply

Your email address will not be published.