Rangerii refac traseul spre Cascada Lolaia

Rangerii refac traseul spre Cascada Lolaia. Rangerii Parcului Național Retezat au refăcut traseul spre Cascada Lolaia. Este una din cele mai frumoase căderi de apă din județ, aceasta fiind apreciată de toți turiștii care ajung în zonă.

Legenda spune că demult tare, la un sfârșit de vară, o frumoasă ciobăniță cu numele Lolaia, cobora cu oile din Retezat spre sătucul ei Nucșoara. Dintr-odată, parcă venită de nicăieri, o arătare uriașă și înfrcoșătoare s-a abatut asupra turmei și, cu mare lăcomie, a mâncat toate oile.

Pe loc, de frică, cosițele aurii ale fetei au albit, iar ea s-a aruncat în valea de lângă drum. În locul unde s-a aruncat, s-a făcut o gaură adâncă în stâncă, iar apa pârâului a format o cascadă. Și acum, la cascada Lolaia, se văd cele două cosițe despletite ale fetei, curgând ca două șuvoaie argintii.

Cascada Lolaia este o atracție naturală spectaculoasă situată la 1050 metri altitudine în partea de nord a parcului și este accesibilă pentru vizitare tot timpul anului prin locul numit Cîrnic. Pe aici intră 90% dintre turiștii care vizitează anual parcul. Cei mai mulți dintre aceștia nu cunosc că o abatere de la traseu de numai 5 minute le-ar putea aduce în cale frumusețea deosebită a acestei cascade al cărei potențial ecoturistic era compromis de modul în care obiectivul era semnalizat și pus în valoare. Turiștii pot ajunge la cascadă cu trenul până la gara Ohaba de sub Piatră sau Subcetate. De acolo există microbuze care duc către Cîrnic. Accesul auto este permis tot timpul anului până la Cîrnic. De aici mai sunt de mers doar 20 de minute pe jos până la cascadă. Pentru turiștii experimentați Agent Green și APNR au amenajat anul trecut poteca tematică ”Calea Lupilor”, un traseu ceva mai dificil, dar deosebit de spectaculos ce poate fi parcurs în 11 ore și care străbate întreg parcul de la sud la nord, cu pornire de la Cheile Buții (Sud) și sosire la Cîrnic (nord).

Leave a Reply

Your email address will not be published.