Sărbători pe datorie

O-mie-de-pensionari-au-stat-la-coada-sa-primeasca-50-de-lei-de-la-CARSunt persoane pentru care sărbătorile nu sunt motiv de bucurie. În principal este vorba de pensionari care trebuie să facă sacrificii pentru a pune ceva pe masa de Paşte. În acest sens, la Asociaţia Pensionarilor din municipiul Petroşani, în această perioadă, numărul cererilor de împrumut este ridicat.

 

“Odata cu venirea sfintelor sarbatori tin sa urez tuturor membrilor asociatiei multa sanatate, fericire si indeplinirea tuturor dorintelor. Sa le multumesc pentru modul cum participa la activitatea din asociatie. Vin persoane in varsta, membrii ai asociatiei care fac imprumuturi mai mici si mai mari in functie de posibilitati. Sunt foarte multe persoane de buna credinta care ramburseaza la timp si isi platesc datoriile. Sunt persoane si mai rau voitoare care din cauza lipsei de bani ne incurca in activitate dar pe cale judecatoreasca prin executor recuperam banii de la pensionari”, a declarat Dan Armulescu, preşedintele Asociaţiei Pensionarilor Petroşani.

Valorile împrumutate diferă. Sunt pensionari care solicită 500 de lei sau 10000 de lei.

 

“Au fost persoane care au luat si 500-600 de lei dar au fost persoane care au luat imprumuturi si chiar de peste 10000 de lei pentru ca au avut fond mare cu giranti si cu acte in regula. In functie de problemele pe care le au unii sunt in situatia ca nu isi pot plati apa si curentul. Au sarit luni de zile. Ii ajutam si tin sa anunt ca imprumuturile se dau pe loc indiferent de suma solicitata. Daca actele sunt in regula cu giranti imprumuturile se dau pe loc. Imprumuturile mai mari de 5000 de lei se dau dupa primele 10 zile ale lunii pentru ca trebuie studiate de membrii comitetului si trebuie aprobate. In conditiile in care omul are giranti si are fondul, dam de trei ori fondul”, a mai spus sursa citată.

Există şi pensionari care au popriri pe venituri din cauză că nu şi-au plătit ratele la timp.

“Sunt persoane care au luat imprumuturi cu giranti neadecvati pe perioada fostului presedinte unde vor fi probleme chiar si cu executarea. In statut scrie foarte clar ca persoanele care sunt rau platnice nu pot fi giranti. Chiar aici s-a ajuns pentru ca sunt persoane care au de platit la mai multe CAR-uri, la mai multe banci, au datorii foarte mari si greu de recuperat. Sunt persoane cu 360 de milioane de lei vechi si care platesc 20 de lei pe luna, bani care trebuiau returnati in doi, trei ani de zile si ei au banii luati de cinci ani de zile”, a mai precizat preşedintele Asociaţiei Pensionarilor.

An de an numărul pensionarilor care solicită împrumuturi înaintea sărbătorilor mari creşte. Pensiile prea mici şi cheltuielile prea mari îi determină pe aceştia să apeleze la serviciile caselor de ajutor reciproc.

 

Monika BACIU

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.