Speră la amânarea termenului de închidere a minelor  

Nica-Petru-Nota-4-377x300Sindicaliştii speră în amânarea termenului de închidere a minelor viabile din Valea Jiului. Dacă la sfârşitul săptămânii trecute, preşedintele CA al CEH, Aurelian Ghimpău a declarat că din Valea Jiului se va scoate ultima lopată de cărbune în anul 2018, sindicaliştii speră ca acest termen să fie prelungit până după anii 2020.

 

“Este doar afirmaţia lui (Aurelian Ghimpău-n.r.). NU are cum să facă treaba asta”, a declarat preşedintele Sindicatului Muntele, Petre Nica.

 

 

“Decembrie 2018 este ultima tona de carbune care se va scoate din Valea Jiului”, a declarat Aurelian Ghimpau, presedintele CA CEH.

 

În luna mai a acestui an, după o grevă a minerilor, Andrei Gerea a arătat că a fost semnat un protocol cu reprezentanții sindicatelor prin care se arată angajamentul părților de a face toate demersurile necesare la Comisia Europeană pentru extinderea termenului de închidere a minelor de huilă până în anul 2024, față de 2018 cât este prevăzut acum.

 

“Protocolul conține un angajament ca împreună să facem demersurile la toate organismele abilitate, atât în țară, cât și la nivelul UE, care să permită prorogarea termenului de închidere a minelor de huilă de la anul 2018, la anul 2024, să permită vânzarea pe piața reglementată a unei cantități corespunzătoare unei puteri de 200 MW — aferente puterii electrice minime pentru cele două termocentrale, demararea procedurilor de separare a Sucursalei Paroșeni, ca primă etapă a restructurării, dacă programul de restructurare care urmează să fie elaborat în perioada următoare va stipula necesitatea divizării, separarea legală a activității miniere de cea energetică să se producă doar dacă programul de restructurare întocmit ajunge la această concluzie”, a spus ministrul Energiei la momentul mai 2015.

 

 

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published.