.Index Actualitate

Speră să treacă de FALIMENTUL CEH

Complexul Energetic Hunedoara se află într-o staret de faliment nedeclarată. Cel puţin asta precizează administratorul judiciar în raportul întocmit. Societatea energetică se află în perioada de observaţie, iar la finele acesteia atât creditorii cât şi administratorul judiciar pot cere instanţei declararea falimentului. Administratorul special, Bogdan Stănescu, susţine că dacă acest lucru se va întâmpla, mai există şanse pentru Complexul Energetic Hunedoara.

“Indiferent că se va cere declararea falimentului, această cerere se va judeca, iar un judecător având pe masă toate elementele şi toate eforturile societăţii de a se redresa va decide. Văzând toate elemente ar putea să spună că nu e de faliment, lasă să se redreseze, să dăm şansa oamenilor, judecăm pe lege, dar judecăm şi a oportunităţii economice, a părţii sociale, dar pentru judecător primează lege în sentinţa pe care o va da”,  a declarat Bogdan Stănescu, administratorul special al CEH.

Pentru a reduce cheltuielile au început concedierile colective. Peste 800 de persoane sunt în preaviz, acestea urmând a-şi înceta activitatea în prima săptămână a lunii octombrie.

“Planul de reorganizare judiciară se lucrează la el astfel încât să fie admisibil din punct de vedere al creditorilor, dar planul de restructurare a fost pornit de când societatea era în “viaţă” (înainte de a intra în insolvenţă-n.r.) şi Guvernul a dat o hotărâre pentru ca oamenii să beneficieze de venituri de completare, Consiliul de Administraţie, că 800 de locuri trebuie să dispară. Acum implementăm ceea ce s-a implementat acum 6-7 luni”,  a mai subliniat sursa citată.

Hunedoara “mamă” şi alte societăţi

Planul de reorganizare prevede separarea activităţii miniere de cea energetică, dar şi păstrarea unei bucăţi din Complexul Energetic Hunedoara “mamă”.

“Esenţa planului de reorganizare este să divizăm partea minieră de partea energetică, cele patru mine se duc într-o singură societate din care două funcţionale, două pe ajutor de stat de închidere mine şi cele două termocentrale într-o altă societate, restul rămânând în Hunedoara “mamă” urmând a fi valorificate”,  a mai precizat administratorul special al CEH.

În urma acestei divizări există posibilitatea unor noi concedieri colective, însă acestea nu sunt prognozate pentru acest an.

“La acest moment nu avem în plan pentru acest an alte disponibilizări. Dacă situaţia economică o va impune, se fac aceste divizări, se împarte în cele două entităţi ce vor rămâne, probabil vor mai rămâne oameni şi în Complexul Energetic Hunedoara “mamă”,  care va intra în procedura de faliment vor avea parte de disponibilizare. E posibil să ajungem acolo, dar după ce salvăm cât mai multe locuri de muncă şi cât mai aproape de realitate, ca cele două entităţi să poată funcţiona normal”, a mai declarat Bogdan Stănescu.

Oficialii Complexului Energetic Hunedoara speră ca divizarea să se realizeze cel târziu, până la finele primului trimestru al anului viitor.

“Eu am încredere că vom reuşi să divizăm CEH, bazându-mă pe rapiditatea cu care Ministerul Energiei în relaţia cu Consiliul Concurenţei şi Comisia Europeană colaborează pentru  a ajunge până la finele anului 2016 la separare şi aprobarea planului de reorganizare şi acordul creditorilor şi la înfiinţarea celor două entităţi. Mi-aş dori ca în primul trimestru al anului viitor să avem cele două noi societăţi şi toate demersurile converg în acel loc”,  a subliniat Stănescu.

Ajutorul de salvare acordat cu condiţia divizării

Complexul Energetic Hunedoara a beneficiat anul trecut de un ajutor de salvare. Una din condiţii a fost divizarea activităţii miniere de cea energetică şi întocmirea unui plan de lichidare în cazul în care societatea nu putea rambursa suma acordată.

“Acel ajutor de stat a fost acordat societăţii ca ajutor de salvare. Atât noi, Ministerul Energiei de atunci şi societatea şi Comisia Europeană, chiar crezut conform datelor economice de atunci că prin acordarea acestui ajutor de stat, societatea se poate salva. Au fost studii făcute, nu neaparat de oamenii din CEH care putem spune că sunt subiectivi şi ar putea face orice ca să aranjeze pe cifre, ci au fost făcute studii de independenţi care au zis că CEH ar avea o şansă dacă ar trece hopul cu certificatele de mediu. Părerea mea de rău este că, deşi statul a obţinut această decizie de acordare a ajutorul de salvare, nu a reuşit să o implementeze la timp, în niciun caz din vina celor de aici”,  a mai subliniat sursa citată.

Comisia Europeana a avizat acordarea unui ajutor de stat pentru COmplexul Energetic Hunedoara. Astfel, imprumutul in limita sumei de 167.000,00 mii lei a fost acordat in transe pe o perioada de sase luni. Astfel prima transa in valoare de 98.476,90 mii lei a fost acordata in data de 20 iulie 2015. A doua transa ar fi trebuit sa aiba o valoare de 68.523,10 mii lei.

“Intrucat CEH nu a achitat imprumutul catre MFP in termenul stability prin conventia de imprumut, conform OUG nr. 11/2015, CEH nu va beneficia de cea de-a doua transa din ajutorul de salvare in valoare de 68.476,10 mii lei”, se mai arata in documentele Ministerului Energiei.

Complexul Energetic Hunedoara a gajat cu anumite garantii pentru imprumutul acordat de statul roman.

“Împrumutul se acordă, in conditii de piata, în baza unei analize economico-financiare efectuate de către EximBank – S.A., în vederea stabilirii capacitatii de rambursare, a clasei de risc a societății și a marjei de dobândă  peste ROBOR, comunicata de Banca Națională a României, in ultima zi lucratoare a lunii anterioare acordarii imprumutului respectiv semnarii conventiei de imprumut și rămâne fixa pe toată durata de derulare a acestuia. Imprumutul se acordă cu condiţia constituirii unor garanţii prin instituirea de către organul fiscal competent al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscale, a unor sechestre asiguratorii asupra bunurilor imobile libere de orice sarcini, proprietatea Societăţii. Garanţiile vor fi instituite pe baza unui raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat prin care să se stabilească valoarea de piaţă a bunurilor asupra cărora se constituie garanţii. Valoarea garanţiilor trebuie să acopere cel puțin 120% din cuantumul imprumutului. Suma va fi virata de către Ministerul Finanțelor Publice la solicitarea Societății în termenul stipulat în actul normativ  într-un cont distinct de disponibil cu afectațiune specială, deschis la Trezoreria Statului, pe numele Societății. Societatea intreprinde demersurile necesare in vederea deschiderii acestui cont la Trezoreria Statului”, se arată în nota de fundamentare a proiectului prin care s-a stabilit acordarea imprumutului catre CEH.

Monika BACIU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.