Din toate grupurile pe care le deţin cele două termocentrale din cadrul Complexului Energetic Hunedoara funcţionează doar unul. Cele două termocentrale au 10 grupuri în dotare, dar teoretic funcţionează 6, iar practic doar unul. De câteva luni bune acesta susţine întregul Complex Energetic Hunedoara. Astfel, energia produsă de termocentrala de la Mintia şi injectată în sistemul energetic naţional plăteşte salariile tuturor angajaţilor CEH.
“Noi funcţionăm cu un singur grup. Stocul era ieri de 17 mii de tone, foarte puţin în condiţile în care grupul trei are nevoie de circa 2500 de tone pe zi pentru a funcţiona la parametri normali, iar producţia de huilă din Valea Jiului este de circa 2500 de tone pe zi. Noi de câteva luni aşa funcţionăm. Singuri şi cu un singur grup”, a declarat Mircea Crişovan, preşedintele Sindicatului Liber Independent Electrocentrale Mintia.
Potrivit acestuia, Mintia nu va putea funcţiona iarna aceasta cu mai puţin de un grup energetic, iar stocul minim de cărbune trebuie să fie de cinci ori mai mare.
“Minim 50.000 de tone trebuie să avem ca stoc tampon pentru perioada de iarnă pentru că atfel termocentrala s-ar putea să se blocheze şi riscăm să distrugem şi ce avem”, a mai spus sursa citată.
La termocentrala Paroşeni situaţia este mai critică. Abia dacă sezonul acesta a funcţionat singurul grup energetic.
“Noi avem 19.600 de tone, dar nu funcţionăm. E o situaţie extrem de gravă din cauză că cele patru unităţi miniere de la CEH şi cele două de la SNIM nu pot să asigure cantitatea necesară de cărbune nici pentru funcţionarea unui grup. Minele nu pot să asigure necesarul de cărbune nici măcar la un grup. Cu 2500-2600 de tone pe zi nu poate să funcţioneze ambele termocentrale”, a declarat Mihai Lorincz, preşedintele Sindicatului Liber Electrocentrale Paroşeni.
Pentru a funcţiona în condiţii normale, termoncetrala Paroşeni are nevoie de circa 2300 de tone de cărbune pe zi, iar Mintia 2800 tone de cărbune pe zi. Producţia de huilă din Valea Jiului este undeva la 2600 de tone pe zi.
“Grupul de la Paroşeni e oprit acum din cauza preţului mic al energiei. Preţul este de circa 150 de lei, iar noi producem energia cu 420 de lei”, a mai spus sursa citată.
Sindicaliştii susţin că singura salvare a CEH ar fi un mix energetic, însă interesele care gravitează în zona energetică sunt mult prea mari pentru ca acest proiect să se concretizeze.
“Mixul energetic ar fi salvarea noastră, dar nimeni nu va accepta ca noi să atârnăm ca o piatră de moară de gâtul lor”, a mai spus Lorincz.
În cazul în care termocentrala de la Paroşeni nu va funcţiona în această iarnă, CEH va pierde şi bonusul de cogerenerare de circa două milioane de lei lunar.
Grigorescu, păpuşarul PNL?
Stocurile de cărbune ale celor două termocentrale din cadrul Complexului Energetic Hunedoara sunt la limita de jos. În tot acest timp, politicienii îşi fac campanie de imagine pe soarta CEH. Preşedintele interimar al PNL Hunedoara, Florin Roman, arată în cadrul unui comunicat de presă cât de roz este situaţia la Complexul Energetic Hunedoara.
“Președintele interimar al PNL Hunedoara, Florin Roman, s-a întâlnit în cursul zilei de ieri cu Ministrul Energiei, Victor Vlad Grigorescu, pentru a discuta posibilitatea asigurării căldurii pe timp de iarna în Valea Jiului și în municipiul Deva . În urma discuției, Florin Roman a primit asigurări că nu se va sista căldura în anotimpul rece în localitățile deservite de unitățile termoelectrice ale CEH, existând stocurile necesare de cărbune pentru asigurarea căldurii atât în Valea Jiului, cât și în municipiul Deva. Mai mult decât atât, ministrul Victor Vlad Grigorescu, susține că în urma disponibilizărilor realizate în cadrul CEH, dar și după divizarea complexului, a fost stabilizată situația economică a acestuia pentru următorii 10 ani”, se arată într-un comunicat de presă al PNL Hunedoara
Problema este că nu există suficient cărbune pe stocul termocentralelelor astfel încât acestea să poată funcţiona la parametri normali, iar politicienii se folosesc le CEH pentru a-şi construi campania de imagine.
Mai mult decât atât, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, care declara că politicul nu trebuie să se amestece în problemele companiilor de stat, acum este folosit pe post de păpuşă electorală.
“Povestea băgării în faliment a Complexurilor Energetice pentru că se dorește importul de energie e o temă pe care mai multe grupuri politice o vehiculează în jurul campaniei electorale. Realitatea este exact inversă, dar probabil cu cât spui ceva mai gogonat cu atât mai mult ai șanse să fii crezut de cei care nu verifică adevărul. În fapt, pentru prima dată, noi la Ministerul Energiei am publicat procentajul de dependență dintre consumul de energiei și producția de cărbune (de aproximativ 30%). Noi suntem cei care am schimbat paradigma de interpretare din zona marilor companii energetice din cazuri sociale în companii fundamentale pentru securitatea enrgetică. Și tot noi am stat și am lucrat din prima zi de mandat pentru a corecta dezastrul financiar pe care l-am moștenit la Complexul Energetic Hunedoara și la Complexul Energetic Oltenia”, scria în urmă cu ceva timp pe Facebook, Victor Grigorescu.
Monika BACIU