11 SALVATORI MINERI STAU CU DEMISIILE PE MASĂ. 11 salvatori mineri de la Mina Lupeni stau cu demisiile pe masă, după ce au pierdut sume considerabile la salariu. Au avut o intervenție în subteranul minei Lupeni, la începutul lunii martie, iar acum au constatat că nu au fost plătiți. Aproape o săptămână au lucrat salvatorii în condiții greu de imaginat pentru lichidarea focului.
“Sunt ceva probleme în sensul în care a fost acea acțiune la focul acelui dig de la orizonul 400 de la mina Lupeni, iar în urma acțiunii, salvatorii atât cei de la Lupeni cât și cei de la Salvamin au pierdut la salariu și din cauza modului de plată a contribuțiilor, din cauza acelor compensații, care nu se acordă pe muncă suplimentară. Salvatorii au programul de lucru de 6 ore, dar nefiind oameni s-au făcut echipe de lucru de 8 ore, pentru două ore apare muncă suplimentară și sunt pierderi. Am avut discuții cu conducerea companiei și se va găsi o soluție”, a declarat Darius Câmpean, președintele Sindicatului Muntele.
Deocamdată, salvatorii mineri au anunțat intenția de a-și înainta demisiile în cazul în care nu vor fi plătiți pentru munca prestată.
“A fost o reacție de înaintare a demisiilor, sub rezerva că dacă lucrurile nu se rezolvă ei vor da curs acestora, adică își vor da demisia. Demisiile au fost anunțate, dar nu au fost depuse. Noi sperăm să rezolvăm cât mai repede problema. Sunt 11 salvatori care și-au anunțat demisia”, a mai spus sursa citată.
Sumele pierdute la salariu variază între 150 și 500 de lei, însă reprezentanții minerilor susțin că problema de fond este faptul că munca salvatorilor nu este apreciată la adevărata ei valoare. Riscurile la care se supun aceștia sunt enorme.
“Au pierdut între 150-500 lei. Nu sunt foarte importante sumele, pe cât de important este principiul pentru că nu oricine poate să facă ce fac salvatorii în acele momente. Trebuie rescunoscut acest risc al lor, modul în care acționează. S-a acționat în zonă cu foc, era focul deasupra lor, au izolat focul. E o problemă pe care nu poate să o rezolve oricine”, a mai spus Darius Câmpean.
La începutul lunii martie, cărbunii s-au aprins în puțul centru din subteranul minei Lupeni.
“Este vorba de o autoîncălzire, în zona unui dig care a fost construit din bolțari în urmă cu mai mulți ani. Acel dig a fost afectat de presiunea exercitată de stratul de deasupra și au apărut mici fisuri. În urma acestui lucru, formațiunile cărbunoase s-au autoîncălzit și au început să emane gaze și fum. Intervin salvatorii minieri, iar locurile de muncă și oamenii nu sunt puse în pericol”, a declarat, la acel moment, Viorel Stancu, directorul general al CEH.
Salvatorii mineri s-au luptat cu flăcările și au trecut prin apă până la brâu în galeriile minei Lupeni în încercarea de a limita focul care a izbucnit, la începutul lunii martie, la Puțul Centru, orizontul 480 din subteranul Minei Lupeni.
Monika BACIU
Pe aceeași temă:
Neacordarea tichetelor de masă, picătura care a umplut paharul