În Valea Jiului se poate schia pe aproape 12 kilometri de pârtii de schi. Cel puţin asta rezultă din datele oficiale ale Autorităţii Naţionale pentru Turism. De cealaltă parte sunt administratorii care susţin că numai în Straja se poate schia pe 26 de kilometri.
Ultimele pârtii deschise în anul 2014
Conform unor centralizări ale ministerului Turismului, ultimele pârtii de schi care au fost deschise în Valea Jiului datează din anul 2014. Atunci s-au inaugurat mai multe pârtii în Straja.
16 pârtii de schii omologate în județul Hunedoara
Ministerul Dezvoltării Regionale și a Turismului a publicat pârtiile omologate la nivel național. În județul Hunedoara sunt omologate 16 pârtii pentru iubitorii sporturilor de iarnă, 15 dintre ele fiind în Valea Jiului. Cele 15 pârtii de schi din Valea Jiului au o lungime totală de nici 12 kilometri, cel puțin asta reiese din statisticile ministerului de resort.
Conform listei de la MDRT, în Petroșani sunt omologate 6 pârtii de schi. Este vorba de pârtia Poiana, care are 425 de metri aceasta fiind considerată dificilă, pârtia Telescaun 320 de metri având un grad de dificultate mediu. Urmează pârtiile consacrate din masivul Parâng. Pârtia A are 320 de metri aceasta fiind pentru începători, pentru că este încadrată la grad de dificultate ușor, pârtia B 1200 de metri și pârtia C 250 de metri, cele două fiind dificile, adică pentru experimentați. potrivit documentelor Autorităţii Naţionale pentru Turism, aceste pârtii sunt în administrarea SC Piatra SA, societate care practic nu se mai ocupă de acets lucru.
În Masivul Parâng mai este o pârtie administrată de S.C.Omb Montana 2004, aceasta fiind denumită pârtia Europarâng care are o lungime de 350 de metri, fiind încadrată la categoria celor dificile. În masivul Parâng se poate schia pe pârtii în lungime totală de 2865 metri. În prezent, în Parâng se derulează proiectul Schi în România. Proiectul domeniului schiabil din Masivul Parâng are o valoare de aproape 68 de milioane de euro şi prevede construirea unei telegondole cu care turiştii vor ajunge din Petroşani în staţiunea Parâng. În staţiune vor fi amenajate mai multe pârtii de schi care vor însuma o lungime de 30 de kilometri. Pentru schiori vor fi pregătite încă cinci instalaţii de teleschi, dar şi facilităţi pentru petrecerea timpului liber.
Opt pârtii în Straja
În stațiunea montană Straja sunt omologate opt pârtii de schi. Platoul Soarelui în lungime de 465 de metri este administrată de S.C. Vest Week/end Com S.R.L. Urmează pârtiile administrate de omul de afaceri lupenean Emil Părău prin Comexim R. Acestea sunt în număr de patru. Este pârtia Lupului în lungime de 519 metri, Constantinescu 1740 metri, Mutu 540 metri și Sfântu Gheorghe 700 metri. Astfel, în Straja se poate schia aproape 4 kilometri de pârtii, mai exact 3964 de metri.
Există site-uri care însă contrazic Ministerul Turismului și oferă informații despre numărul mare al pârtiilor de schii din straja.
”Staţiunea Straja însumează aproximativ 26 km de domeniu schiabil. 20 km sunt acoperiţi cu zăpadă artificială. Cele 10 instalaţii de transport pe cablu vă asigură accesul facil la toate pârtiile din staţiune. Sunt amenajate 12 pârtii de schi, fiecare fiind echipată cu instalaţie de transport pe cablu. Cinci dintre acestea beneficiază şi de instalaţie de nocturnă, făcând astfel posibilă utilizarea pârtiilor până seara târziu. Sunt întreţinute cu ajutorul utilajelor de bătătorit zăpada, pentru a le menţine în condiţii cât mai bune de schi. Datorită construirii telegondolei care pleacă din Lupeni (pe traseul vechiului telescaun) şi a noului telescaun de pe Vf. Straja, apar pârtii noi, cea mai lungă fiind Pârtia Straja, care pleacă din Vf. Straja (1868m) şi ajunge la staţia de îmbarcare a telegondolei (750m), având o lungime de 8,1 km”, se arată pe unul dintre site-urile din Straja.
O pârtie în cea mai nouă stațiune din Valea Jiului
În ceea ce priveşte turismul din Pasul Vâlcan, aici este doar o pârtie în lungime de 395 de metri, pârtie administrată de Emil Părău. El este primul care a pus bazele pârtiilor din stațiunea montană Pasul Vâlcan, o stațiune turistică controversată la nivel național. In Straja, proiectul vizeaza unirea statiunii cu Pasul Valcan.
În județul Hunedoara mai este o pârtie omologată. Cea din Masivul Retezat, și anume pârtia Râușor de 780 de metri lungime, administrată de SC Gardora Travel Srl.
Astfel, județul Hunedoara are doar 8004 de metri de pârtii, în timp ce în județul Prahova, renumitele pârtii de schii însumează peste 24 de kilometri. În Prahova sunt omologate în total 24998 de metri de pârtii de schi.
O nouă stațiune la Petrila
La Petrila, staţiunea va fi dezvoltată, practic, de acelaşi investitor care a construit şi pe partea de Alba. Edilii de aici au încheiat un contract de asociere cu investitorii care au realizat domeniul schiabil de la Şureanu şi, în acelaşi timp, au fost demarate demersuri pentru modificarea şi completarea Legii 526 pentru cuprinderea în anexe şi a domeniului schiabil spre Petrila, adică partea spre Şureanu. Documentaţia a fost depusă al minister, iar rezultatele sunt favorabile. Dacă s-a realiza şi staţiunea montană de la Şureanu ar mai fi undeva la aproape 6 kilometri de pârtii.
Monika BACIU