.Index Actualitate Turism

12 kilometri de pârtii în Valea Jiului Autoritatea Naţională pentru Turism a omologat pârtiile existente din Straja

10435638_950060351685208_2047211223085622707_nTrei pârtii de schi omologate în Straja. Autoritatea Naţională pentru Turism a omologat trei pârtii din staţiunea montană Straja, pârtii care existau şi până acum. Este vorba de pârtia de schi Straja din vârful Straja care are o lungime de 1100 de metri şi este considerată a avea o dificultate medie. O altă pârtie de schi omologată este cea de pe Şaua Mutu, cu o lungime de 1000 de metri şi fiind recomandată doar pentru schiorii avansaţi. Pârtia Telegondolă în lungime de peste 2 kilometri a fost şi ea omologată de Autoritatea Naţională pentru Turism.

 

Conform listei de la Autoritatea Naţională pentru Turism, în Petroșani sunt omologate 5 pârtii de schi. Este vorba de pârtia Poiana, care are 425 de metri aceasta fiind considerată dificilă , pârtia Telescaun 320 de metri având un grad de dificultate mediu. Urmează pârtiile consacrate din masivul Parâng. Pârtia A are 320 de metri aceasta fiind pentru începători, pentru că este încadrată la grad de dificultate ușor, pârtia B 1200 de metri și pârtia C 250 de metri, cele două fiind dificile, adică pentru experimentați. Aceste pârtii sunt în administrarea SC Piatra SA. Societatea comercială Piatra înfiinţată în anul 2008 cu scopul de a construi o telegondolă în Parâng, dar şi de a dezvolta domeniul schiabil din zonă, are în sfârşit un administrator care să răspundă de patrimoniul firmei. In 2008, consilierii locali din Petrosani aprobau infiintarea unei noi societati comerciale, care sa functioneze in subordinea administratiei publice locale si sa se ocupe de proiectul de dezvoltare a domeniului schiabil din Parang. Cateva luni mai tarziu, reprezentantii Adunarii Generale a Actionarilor au numit si un administrator al societatii, aceasta fiind Monica Ciurea, iar mai apoi, in regim part – time, a fost angajat si un contabil.

Firma pleca la drum cu proiecte indraznete, cel putin la nivel declarativ, iar reprezentantii AGA spuneau, nici mai mult nici mai putin, ca ca si-au propus sa faca ordine in munte, in asa fel incat turistii sa fie atrasi si nu alungati din statiune. In plus, SC Piatra SA ar fi trebuit sa preia in concesiune domeniul schiabil din Masivul Parang – cu tot ceea ce cuprindea acesta – dupa implementarea proiectului de investitii intitulat “Dezvoltarea domeniului schiabil in zona turistica Parang”. Iar pentru toate acestea s-au stabilit si salarii pentru cei doi angajati, respectiv contabilul platit cu ora si administratorul firmei, in regim full – time.

În Masivul Parâng mai este o pârtie administrată de S.C.Omb Montana 2004, aceasta fiind denumită pârtia Europarâng care are o lungime de 350 de metri, fiind încadrată la categoria celor dificile. În masivul Parâng se poate schia pe pârtii în lungime totală de 2865 metri. În prezent, în Parâng se derulează proiectul Schi în România. Proiectul domeniului schiabil din Masivul Parâng are o valoare de aproape 68 de milioane de euro şi prevede construirea unei telegondole cu care turiştii vor ajunge din Petroşani în staţiunea Parâng. În staţiune vor fi amenajate mai multe pârtii de schi care vor însuma o lungime de 30 de kilometri. Pentru schiori vor fi pregătite încă cinci instalaţii de teleschi, dar şi facilităţi pentru petrecerea timpului liber.

O pârtie în cea mai nouă stațiune din Valea Jiului

Stațiunea Montană din Pasul Vâlcan a luat ființă de puțin timp. Mai exact, de turism se vorbește în zonă din momentul în care a fost pusă în funcțiune telegondola. Aici însă este doar o pârtie în lungime de 395 de metri, pârtie administrată de Emil Părău. El este primul care a pus bazele pârtiilor din stațiunea montană Pasul Vâlcan, o stațiune turistică controversată la nivel național. In Straja, proiectul vizeaza unirea statiunii cu Pasul Valcan.

În județul Hunedoara mai este o pârtie omologată. Cea din Masivul Retezat, și anume pârtia Râușor de 780 de metri lungime, administrată de SC Gardora Travel Srl.

Astfel, județul Hunedoara are doar 8004 de metri de pârtii, în timp ce în județul Prahova, renumitele pârtii de schii însumează peste 24 de kilometri. În Prahova sunt omologate în total 24998 de metri de pârtii de schii.

 

Monika BACIU

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.