17 angajați și 45 voluntari salvamont în Hunedoara. Salvează vieți în mod volunar. Este vorba de majoritatea salvamontiștilor din județul Hunedoara, care fac muncă de voluntariat. Serviciul Public Judeţean Salvamont funcţionează în cadrul Consiliului Judeţean Hunedoara, înființat conform HG 77/2003; 402/2006 și a Regulamentului de Organizare şi funcţionare aprobat de Consiliul Judeţean prin Hotărâre de Consiliu, cu modificările ulterioare.
“Organigrama serviciului cuprinde 4 formaţii de salvare montană repartizate pe toate zonele muntoase distincte din judeţ şi o echipă salvaspeo”, arată un raport al CJ Hunedoara.
Potrivit raportului, la nivelul județului funcționează patru formații salvamont și o echipă salvaspeo.
“Echipa Salvaspeo, zona de acțiune: toată zona carstică a județului Hunedoara aprox. 1000 de peșteri, avene, puțuri. 15 salvatori atestați din mediul speologic cu contracte de colaborare. 6 salvatori atestați din mediul subacvatic (scafandri). Are în dotare o barca cu motor pentru transport echipă scafandri”, mai arată raportul.
În cadrul Serviciului Public Judeţean activează un număr de 62 de salvatori montani atestaţi – activi, 17 fiind angajaţi cu contract de muncă, ceilalţi fiind voluntari cu contracte de colaborare.
Servicii acreditate
Incepând cu luna octombrie 2017 Serviciul Public Județean Salvamont va funcționa cu două formații de salvare montană și una de salvare din mediu speologic, acreditate. Astfel, formația Valea Jiului are ca zonă de acțiune parte din zona centrală Retezat, parte din Șureanu Gradiste, Retezatul Mic.
În cadrul formației Salvamont Valea Jiului sunt 38 de salvatori montani atestați, 7 cu carte de muncă și 31 cu contracte de colaborare. Formația Retezat numără 21 de salvatori montani atestați, dintre care 8 angajați cu carte de muncă și 13 cu contracte de colaborare. Salvamontiștii au aut sute de intervenții.
“S-au derulat acţiuni de salvare şi prim ajutor, numărul acestora fiind de 584 la nivel de judeţ, majoritatea pe pârtiile de schi, toate fiind finalizate cu succes. După cum se observă şi din cazuistică cel mai mare număr de accidente se produc pe pârtiile de schi, în cazul nostru: Straja, unde, datorită aglomerării suprafeţei schiabile, se produc majoritatea accidentelor şi unde ar trebui să ne concentrăm eforturile pe viitor împreuna cu proprietarii de pârtie pentru prevenirea accidentelor”, arată raportul.
Monika BACIU
Pe aceeași temă:
Harababura fiscală îi lasă pe salvamontiști fără indemnizația de periculozitate