.Index Actualitate

Trai de evul mediu și subdezvoltare pentru primării

Trai de evul mediu și subdezvoltare pentru primării. Trai de evul mediu, țară comunistă, conducere acuzată de subiectivism, consilier județean care vorbește în calitate de soție, proiecte de dezvoltare care nu există, hunedoreni condamnați la subdezvoltare și multe alte aspecte au fost aduse în discuție de consilierii județeni, în cadrul ședinței în care s-au repartizat fondurile pentru unitățile administrativ-teritoriale. Conducerea social-democrată a Consiliului Județean Hunedoara este acuzată de faptul că a împărțit banii preferențial.

De la stimatul conducător din Scornicești, la prea iubitul fiu al Telermanului

Consilierul județean PNL, Toma Florian, a făcut o comparație cu vremurile de dinainte de 1989 și a ajuns în anul de grație 2018, când primăriile primesc 25 de lei/cap de locuitor pentru dezvoltare.

“In decembrie 1989, un mult stimat conducător din Scornicești oferea muncitorilor o mărire a salariilor cu 100 lei pe lună. In decembrie 2017, un prea iubit fiu al Teleormanului oferă primăriilor, pentru susținerea și promovarea programelor de dezvoltare locală 25 lei pe locuitor. Domnule președinte, pentru noi, ca liberali, dar și pentru dumneavoastră – proveniți dintr-o zonă în care performanța era răsplătită – un astfel de egalitarism, care-și trage seva dintr-un comunism rudimentar, întemeiat pe sărăcie și nivelare, nu poate fi acceptat. Un principiu clar, corect, stabilit prin Legea finanțelor publice locale, este batjocorit de către un om sau un grup de oameni. El prevedea ca o cotă parte din impozitele pe care le plătesc comunitățile, locuitorii din comunitățile locale, să se întoarcă către acele comunități, pentru a sprijini dezvoltarea acestora. Ori, prin voința unui grup de oameni, acest principiu a fost înlocuit de egalitarismul de care vorbeam, de sorginte comunistă. Intr-o situație în care, prin semnătura dumneavoastră, constatăm că deficitul secțiunii de dezvoltare se dublează – în 2016 era de 9.040.000 lei, în 2017 de 19.781.000 lei – și în situația în care sumele pe care le primim de la mult iubiții noștri conducători de la București pentru echilibrarea bugetelor locale se reduc la jumătate – sunt hotărâri de consiliu semnate de dumneavoastră: în 2017 am avut 21.293 mii lei, în 2018 avem 11.650.000 lei – nu am văzut nici un general din Parlamentul României aruncând bastonul de mareșal și amenințând guvernul cu moțiunea de cenzură, pentru că așa ceva nu se poate”,  a spus consilierul județean Florian Toma.

Liberalul consideră că Executivul condamnă primăriile la subdezvoltare și la un trai demn de evul mediu.

“Nu putem condamna oamenii, nu putem condamna unitățile administrativ-teritoriale la subdezvoltare și la un trai demn de evul mediu și de o țară comunistă. Pe lângă toate lucrurile acestea, pe care nu vi le impit dumneavoastră, care nu sunt din vina dumneavoastră, veniți în acest consiliu cu o propunere în care vă comportați ca și un președinte al Asociației primarilor PSD și nu ca un președinte al consiliului județean. Nu discutăm numai despre faptul că primarii de o altă culoare politică decât cea a partidului pe care-l reprezentați, primarii respectivi reprezintă și ei 41% din populația județului, dar există discrepanțe și în alocările către zone ale județului. Sunteți președintele Consiliului Județean Hunedoara și nu se poate ca o zonă ca Valea Jiului, care are o treime din populația județului, unde își desfășoară activitatea și locuiesc 33% din locuitori, să fie lăsată deoparte, să fie văduvită și să nu putem să o sprijinim”, a mai spus consilierul județean.

Demisia

Președintele Consiliului Județean Hunedoara, Mircea Bobora, ar trebui să își dea demisia, mai consideră consilierul liberal. Neatragerea de fonduri suficiente de la București este motiv de dispută.

“Obligația noastră și obligația dumneavoastră, ca și reprezentanți ai partidului care are cuțitul, taie și spânzură în țara noastră astăzi, este ca demersurile pentru obținerea sumelor să fie cele corecte, comunitățile locale să fie cu adevărat sprijinite să se poată dezvolta și nu an de an să le reducem. Păi mă întreb: dacă mergem în ritmul ăsta, redus cu jumătate față de anul trecut și care poate că și anul viitor se reduce cu jumătate, punem lacătul și plecăm? In situația asta va trebui, domnule președinte, ori dumneavoastră să vă dați demisia, pentru că nu reușiți să atrageți fonduri suficiente pentru a stabili o prioritate și o dezvoltare corectă și echitabilă a județului, ori noi să plecăm cu toții acasă, că nu ne avem rostul aici, atâta timp cât ne batem joc de zone ale județului, de locuitorii județului, de programele de dezvoltare, de oamenii care au muncit ca să facă acele proiecte și sunt în imposibilitatea de a le asigura cofinanțarea. Este un motiv pentru care nu putem vota acest proiect de hotărâre, sub forma pe care dumneavoastră ați propus-o. In forma pe care am propus-o noi, încercăm să cârpim cât de cât, fără să spunem că este una perfectă”,  a mai spus consilierul județean PNL, Florian Toma.

Aninoasa și proiectele

Președintele Consiliului Județean Hunedoara, Mircea Bobora, face referire la Primăria Aninoasa.

“Uitați-vă la sumele pe care le are Aninoasa pentru funcționare! Intr-o zonă ca Aninoasa, unde s-a închis exploatarea minieră, e o problemă de existență a populației aceleia. Acum am început proiectele investiționale și de atragere de proiecte europene, nu e normal să o lăsăm. Văd că ați luat exemple disparate, de la un partid și de la altul”,  a spus Bobora.

Consilierul județean PNL, Vetuța Stănescu, a adus ca exemplu primăria Petroșani. Banii repartizați de Consiliul Județean sunt absolut insuficienți.

“Dacă facem analiză pe Aninoasa și Valea Jiului, uitați-vă la Petroșani, care face parte tot din Valea Jiului. O să constatați că i-ați dat suma de 250 mii lei”,  a spus consilierul județean Vetuța Stănescu.

Nu au bani să scrie proiecte, la Aninoasa, a motivat Alina Dunca, consilier județean PSD, dar și soția primarului din Aninoasa.

“Doamna consilier Stănescu spune că s-au dat prea multe fonduri orașului Aninoasa. Credeți că orașul Aninoasa are fonduri să scrie proiecte? Tocmai de asta nu a depus nici un proiect, pentru că nu are fonduri ca să scrie proiectele, decum să ceară fonduri pentru cofinanțare”,  a spus Alina Dunca.

“Proiectele se scriu cu pixul, nu cu fonduri”,  a replicat, instantaneu, Florian Toma.

Alina Dunca a continua să apere cauza orașului Aninoasa. Localitatea a devenit cunoscută la nivel național, fiind prima care a intrat în insolvență în urmă cu șase ani.

“Vi se pare că orașul Aninoasa este un oraș bogat și are întreprinderi? Nu mai are mină din 2007 și cred că este cel mai văduvit oraș. Numai de cinci ani a ieșit din insolvență și cred că trebuie cel mai tare susținut, atât de PSD, cât și de PNL”,  a mai spus Alina Dunca.

700 lei/cap de locuitor pentru funcționare normală

Vicepreședintele Consiliului Județean Hunedoara, Sorin Vasilescu, a venit cu o altă precizare. Primăriile ar avea nevoie de 700 de lei/cap de locuitor pentru a funcționa în condiții normale. S-au acordat doar 25 de lei/cap de locuitor.

“S-a plecat de la faptul că o localitate, ca să poată să funcționeze în condiții normale, trebuie să aibă 700 lei/locuitor; acesta ar fi un buget minim pentru funcționare. Si dacă ne uităm la Bătrâna, care are 7.451 – deci de peste zece ori mai mult decât ar trebui unei localități ca să funcționeze – o să vedeți că, chiar și aici, s-a alocat o sumă de bani, e adevărat, mică, dar și aici există ceva. Spre deosebire de perioada de până în anul 2015, când erau localități, municipii și orașe care aveau alocați zero lei. Ei cum funcționau la vremea respectivă? Si pentru că discutăm că acest buget de funcționare este unul mic, vrem să punem accentul, totuși, pe sumele care se alocă pentru dezvoltare. Si PNDL 2 alocă aproape 600 milioane lei județului Hunedoara pentru investițiile în infrastructură. Sunt cele zece priorități care primesc bani și primesc bani consistenți, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată. Deci, chiar dacă pentru funcționare sumele sunt mai mici, pentru dezvoltare sumele sunt foarte mari. Dacă discutăm de dezvoltare, dezvoltarea se va vedea în viitor și urmașii noștri vor putea să aibă șosele, infrastructură de alimentare cu apă și așa mai departe. Ce deosebire credeți că era dacă astăzi alocam în plus sau în minus câteva sute de mii de lei? Ce câștigau locuitorii respectivi înurmătoarea perioadă? De aceea, haideți să fim raționali, să facem o analiză corectă și să nu mai facem declarații politice! Aici cred că este momentul când facem administrație. Politica o facem în altă parte”,  a spus Sorin Vasilescu, vicepreședintele CJH, care a amenințat, de-a lungul mandatului, de două ori că își dă demisia din conducerea instituției județene.

Primarii sunt responsabili de atragerea fondurilor

Primarii nu trebuie să stea cu mâna întinsă la Consiliul Județean, este părerea lui Ioan Dumitru Staier, consilier județean PSD. Acesta consideră că primarii sunt responsabili pentru atragerea fondurilor europene.

“Trebuie să fim corecți și conștienți că primarii trebuie să fie preocupați de atragere de fonduri, nu numai de la consiliul județean, de fonduri guvernamentale și fonduri europene. Si nu doar pentru plata salariilor. In tot ce s-a discutat ieri la comisii și ce discutăm acum în plen, toți îi plângem pe primari că nu pot să-și plătească salariile. Sigur, că acuma este bine, că anul trecut guvernul PSD a mărit salariile. E trai pe vătrai la primării, toată lumea are salarii mari. Si vorbind de salarii, ați dori să vă aduc un exemplu că v-ați plâns că ați luat numai 30% în loc de 40. Haideți să vă spun de unde vine diferența”,  a spus consilierul județean Ioan Dumitru Staier.

„Dar noi nu le dăm bani de salarii! Să le dea Dumnezeu sănătate și guvernul să le dea bani de salarii. Noi le dăm bani pentru programe de dezvoltare locală”,  a replicat Toma Florian.

Discuțiile au continuat și s-a ajuns până și la relațiile de rudenie. “Dar dumneavoastră în calitate de ce vorbiți? De consilier județean sau de soție? Că nu-mi dau seama. Confundați foarte tare lucrurile”,  a întrebat-o Vetuța Stănescu pe Alina Dunca.

În cele din urmă, proiectul a fost votat în unanimitate. Singurul consilier județean care s-a abținut la vot a fost Alina Dunca.

 

Monika BACIU

Pe aceeași temă: 

Cotele defalcate împărțite arbitrar, fără a ține cont de realitate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.