.Index Actualitate

Salariile angajaților de la CEH, sub semnul întrebării

Salariile angajaților de la CEH, sub semnul întrebării. Contribuții sau salarii aproape imposibil de plătit, dosare penale, funcționare pusă sub semnul întrebării, sunt doar câteva din problemele majore cu care se confruntă Complexul Energetic Hunedoara. Trecerea contribuțiilor din sarcina angajatorului în cea a angajatului îi poate lăsa pe salariații Complexului Energetic Hunedoara fără salarii, iar conducătorilor societății le-ar putea aduce un dosar penal. Neplata contribuțiilor fiscale este faptă penală, potrivit noului Cod Fiscal.

Angajați fără salarii?

Până la finalul acestei luni, Complexul Energetic Hunedoara trebuie să achite contribuțiile sociale ale salariaților. Numai că există o problemă. Nu sunt bani! Plata contribuțiilor i-ar putea lăsa pe salariați fără lefuri, în timp ce neplata contribuțiilor le-ar putea aduce conducătorilor societății un dosar penal.

“Am avut o serie de întâlniri la Camera de Industrie, cu domnul Iulian Iancu, căruia i-am adus la cunoștință toate problemele mari cu care se confruntă Complexul Energetic Hunedoara, și anume, necesitatea prelungirii rapide a serviciilor de sistem, problemele mari generate de transferul contribuțiilor de la angajator la angajat, care ne vor duce în situația în care aceste contribuții nu vor putea fi virate decât de la exploatările care au ajutor de stat și astfel ne pun în situația de a avea o problemă în ceea ce privește plata salariilor. Nimeni nu își va asuma doar plata salariilor și neplata contribuțiilor pentru că în momentul de față acest lucru este penal”,  a declarat Darius Câmpean, președintele Sindicatului Muntele.

Președintele Consiliului de Administrație al CEH, Stamin Purcaru, susține că se dorește plata contribuțiilor, însă se va face o analiză în acest sens. Veniturile societății sunt reduse din cauza prețurilor mici la care se tranzacționează energia pe bursă.

“Mâine avem o întâlnire cu directorul general la București să facem o analiză. În principiu, noi dorim să le plătim. Nu se pune problema de a nu dori. Veniturile sunt condiționate de prețul de vânzare a MWh și, din nefericire pentru noi, prețurile sunt foarte jos. Veniturile se fac din vânzare, iar vânzarea are la bază prețul și cantitea și în condițiile astea nu mai este ianuarie de anul trecut, când s-a făcut profit și când cineva spunea ce management de succes avem. Ăsta e managementul care depinde de reglementări. Dorința este să plătim, dar trebuie să facem o analiză”, a declarat Stamin Purcaru, președintele Consiliului de Administrație al Complexului Energetic Hunedoara.

Cei de la sindicat spun că la nivel de Guvern se cunoșteau toate aceste repercursiuni pe care Codul Fiscal le va avea asupra societăți energetice.

“Contribuțiile nu vor putea fi plătite. Noi am mai spus asta. Noi nu am fost de acord cu trecerea acestor contribuții. Am transmis premierului Tudose, am transmis doamnei ministru Lia Olguța Vasilescu că acest lucru se va întâmpla la Complexul Energetic Hunedoara. Lucrurile erau știute de ei. În compania asta, salariile trebuie plătite și activitatea trebuie continuată. Perioada care vine e una extrem de grea. Riscul de a ne trezi că nu ne sunt plătite contribuțiile, riscul de a ne trezi cu termocentrala Mintia oprită, riscul de a nu asigura cantitatea de cărbune necesară funcționării celor două termocentrale sunt elemente care caracterizează situația de față a Complexului Energetic Hunedoara și posibilități iminente de nemulțumiri sociale. Nu consider  ca în România centenarului și în România anului 2018, un angajat pentru munca prestată să nu beneficieze de drepturile salariale și de plățile prevăzute în contractul colectiv de muncă”, a mai spus Darius Câmpean.

Contribuțiile salariaților de la CEH se ridică la peste 3 milioane de lei lunar, în condițiile în care pentru angajații de la minele Lupeni șI Lonea, dările sunt suportate din ajutorul de stat.

“Va fi mai greu având în vedere faptul cã noi eram în urmã cu plata contributiilor. Stopajul la sursã l-am plãtit, dar la contributii avem restante. Sperãm sã ne ajute si vremea în trecerea pragurilor. Apoi nu stiu. Pentru salariatii de la Lupeni si Lonea contributiile se plãtesc din ajutorul de stat. Suma pe care o avem de plãtit pentru ceilalti angajati este de peste 3 milioane de lei. Va fi greu, dar sperãm sã ne ajute si preturile de pe piata de energie”, a declarat, în urmă cu câteva săptămâni, Viorel Stancu, directorul general al CEH.

Urgentarea SIEG

Sindicaliștii cer și urgentarea procedurilor privind acordarea ajutorului de tip SIEG. Numai că reprezentanții salariaților au o altă viziune asupra acestui ajutor, față de varianta de lucru de la minister. Sindicaliștii vor două grupuri la Mintia, în timp ce la minister se discută pe varianta unui singur grup.

“Am cerut urgentarea SIEG așa cum îl vedem noi, două grupuri la termocentrala Mintia și rezolvarea problemelor de mediu acolo și un grup la termocentrala Paroșeni. Am solicitat ca în momentul separării, dacă acest lucru se va face, să găsim o formă prin care entitățile energetice să preia cărbune de la entitățile miniere, pentru cele două (Vulcan și Livezeni – n.r.) cu recunoașterea prețului de producție. Este o problemă destul de complicată”,  a mai spus Darius Câmpean.

Producție și după 2018 pentru minele Lupeni și Lonea?

O altă variantă propusă de sindicaliști constă în prelungirea activității de producție a minelor Lupeni și Lonea și după anul 2018. Încă nu există un răspuns oficial de la Comisia Europeană privind prelungirea producției până la finalul acestui an.

“Pentru a asigura necesarul de producție am avut o discuție destul de amplă pentru prelungirea acordării ajutorului de stat cu producție și după anul 2018, implică și modificarea regulamentului 787. Acel regulament expiră anul acesta și vom vedea ce trebuie făcut. Noi vrem prelungirea aceasta  din mai multe motive, din punct de vedere social, din punct de vedere al asigurării producției de cărbune”,  a mai spus sursa citată.

“Nu poți să discuți altceva cu Comisia Europeană până nu termini discuția pe care ai avut-o. Lucrurile trebuie analizate, nu sunt simple și trebuie să ne punem la masă. Lucrurile trebuie analizate cu înțelepciune, să vedem ce câștigăm, ce pierdem, să nu riscăm să pierdem totul, la un moment dat”, a declarat Stamin Purcaru.

Nici până în prezent, Comisia Europeană nu a trimis un răspuns legat de prelungirea activității de producție de la mina Lupeni, însă sindicaliștii susțin că tehnic oficialii europeni au dat un aviz pozitiv.

“Prelungirea pentru mina Lupeni e venită, dar e o problemă legată de o interpretare privind regresivitatea întregului ajutor de stat. Aici s-au cerut explicații suplimentare. Intrarea Lupeniului și Lonea în această schemă de ajutor de stat nu a mai creat regresivitatea așteptată. A fost un plus de cheltuială. Tehnic, avizul este pentru funcționarea expploatării miniere”,  a mai subliniat Darius Câmpean.

Sunt doar câteva din problemele cu care se confruntă Complexul Energetic Hunedoara. Societatea nu a mai înregistrat veniturile din iarna anului trecut, atunci când prețurile la energie erau de 700 de lei/MWh.

 

Monika BACIU

Pe aceeași temă: 

Sindicaliștii își pun speranțele în Anton Anton

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.