Timp de 18 ani, la București a funcționat o reprezentanță a societății miniere din Valea Jiului. Indiferent de denumirea sub care a funcționat, Compania Națională a Huilei, Societatea Națională a Huilei sau Complexul Energetic Hunedoara, reprezentanța de la București a fost menținută activă. Feedback-ul de la București a tins însă spre zero, asta în timp ce angajații erau plătiți pentru a facilita accesul conducerii de la Petroșani la diferite ministere. Anii de glorie ai mineritului din Valea Jiului au permis societății miniere să înființeze diferite puncte de lucru aflate la mare distanță de sediul principal. Reprezentanța Huila a Complexului Energetic Hunedoara, cu sediul la București a aniversat majoratul. Timp de 18 ani, la București au fost angajate persoane cu cartea de muncă la CEH (SNH, CNH, etc…) pentru a realiza o punte de legătură între ministere și compania minieră. Efectul însă tinde spre zero.
„De la înfiinţarea sa, în anul 1998, Reprezentanţa Huilă Bucureşti, atât în perioada funcţionării acesteia separat de structura energetică cât şi ulterior fuziunii, a avut în sarcină asigurarea legăturii dintre structura minieră/CEH cu direcțiile/departamentele din cadrul Ministerului Industriilor/Economiei/Energiei, Ministerului Finanțelor Publice, Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice și cu alte instituții ale statului, în conformitate cu sarcinile primite de la conducerea executivă a societăţii; efectuarea compensărilor derulate de structura minieră/CEH, prin IMI București, cu societățile cu care societatea derula relaţii comerciale; obținerea unor avize și acorduri pentru documentațiile depuse de societate la diverse instituții ale statului”, arată un răspuns al CEH.
Conducerea Complexului Energetic Hunedoara a luat decizia de a restructura postul de consilier al reprezentantei de Bucuresti, fãrã a tine cont de faptul cã „sotul doamnei a fost director general”. Astfel în luna noiembrie a acestui an, persoana în cauzã a fost transferatã la sediul din Petrosani. La data de 25.11.2016, în structura Reprezentanței Bucureşti Complexului Energetic Hunedoara la București existau două posturi (un consilier de specialitate, un muncitor).
“Precizăm că, în ultimul timp, volumul de activitate desfășurat la nivelul Reprezentanței s-a redus semnificativ datorită diminuării nivelului compensărilor efectuate prin IMI București. De asemenea, odată cu instituirea procedurii de insolvență relaţia cu instituţiile statului a fost asigurată de către Administratorul Special și Administratorul Judiciar de la CEH SA”, arată răspunsul CEH.
Pe scurt, nu se mai impunea menținerea postului de la București pentru că nu aducea niciun beneficiu societății.
Pentru cei doi angajați ai Reprezentanței Huila a CEH de la București se alocau lunar 6000 de lei.
Monika BACIU