.Index Actualitate

20 de milioane de lei, pierderile CEH în luna aprilie

Luna martie, 20 de milioane de lei, pierderi la CEH. Calculele realizate la nivelul Complexului Energetic Hunedoara arată că în luna martie, societatea a avut pierderi de circa 20 de milioane de lei. asta în condiţiile în care a fost denunţat contractul colectiv de muncă, personalul TESA a fost trimis în concediu de aşteptare, iar salariile personalului din conducere au fost reduse.

 

 

“La nivelul lunii martie 2016 s-a estimat un deficit de cca. 20 mil lei (venituri estimate de 31,463 mil lei, cheltuieli estimate de 51,122 mil lei)”, arată Ministerul Energiei.

 

 

La intrarea în insolvenţă, CEH avea pierderi de circa un milion de lei pe zi. Prin măsurile luate deficitul a mai scăzut, dar nu sufficient de mult pentru a-I asigura societăţii funcţionarea. Administratorul judiciar arată că în fiecare an societatea energetică a înregistrat pierderi.

 

“Nu s-au constatat economii si nici cresterea eficientei afacerii,dimpotriva in fiecare an societatea a avut pierderi planificate prin bugetele anuale si in fapt valorile planificate au fost de fiecare data depasite. Vanzarea productiei sub pretul de productie a dus la decapitalizarea treptata a societatii si inevitabil la insolventa. Iar acest proces a avut loc an de an, planificat, de la infiintare si pana in prezent prin bugetele de venituri si cheltuieli anuale s-au aprobat pierderi dupa cum urmeaza: pentru anul 2013 prin HG 995/16 decembrie 2013 s-au aprobat pierderi de 179.903 mii lei; pentru anul 2014 prin HG 476/23 iunie 2014 s-au aprobat pierderi de 287.170 mii lei; pentru anul 2015 prin HG 942/19 noiembrie 2016 s-au aprobat pierderi de 404.477 mii lei”, arată administratorul judiciar.

 

Societatea nici nu are prea mari şanse de a scăpa de faliment.

 

“Implementarea cu succes a unui Plan de reorganizare presupune achitarea ,chiar si partiala a datoriilor intr-un interval de 3-4 ani. Ori intarzierea cu care s-a declansat procedura de insolventa la CEH SA a facut sa se ajunga la un nivel foarte ridicat al datoriilor – estimat la peste 1.500 milioane lei,cu mici sanse de a fi achitate. Achitarea,chiar si partiala a datoriilor presupune realizarea de profit din activitatea curenta,ca sursa pentru achitarea acestora. Ori in cazul CEH SA observam imposibilitatea societatii de a limita pierderile curente – chiar si dupa deschiderea procedurii de insolventa societatea inregistrand luna de luna pierderi”, mai arată administratorul judiciar.

 

Monika BACIU

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.