Anul 2012 a fost cel mai bun pentru persoanele care și-au obținut doctorate în diverse domenii. Potrivit unei centralizări a Ministerului Educației, în anul 2012 au fost obținute, la nivel național, 6258 de titluri de doctor, în timp ce în anul 2016, numărul celor care au obținut această certificare a fost de doar 2011. La Universitatea din Petroșani, în anul universitar 2015-2016 au fost un număr de 130 de doctoranzi.
“Tezele de doctorat sunt încărcate pe platforma electronică națională, la adresa https://rei.gov.ro. Platforma națională asigură transmiterea în format electronic a informațiilor în cadrul procedurilor de evaluare de către CNATDCU a dosarelor înaintate în vederea validării tezelor de doctorat. Rezumatele tezelor de doctorat, în format electronic, pot fi vizualizate pe site-ul fiecărui IOSUD, înainte de susținerea publică, iar tezele, în format tipărit, pot fi consultate la biblioteca instituției. Modelul de declarație în vederea optării pentr publicarea/nepublicarea tezei de doctorat este stabilit la nivelul fiecărei instituții organizatoare de studii universitare de doctorat”, arată Ministerul Educației.
În ceea ce privește anul current, “până la data de 21.09.2017, pe platforma națională au fost încărcate 247 de teze de doctorat șI dosarele aferente”, mai notează ministerul de resort. În anul 2015, la Universitatea din Petroșani a fost achiziționat un soft antiplagiat. Din anul 2008 șI până în 2013, la instituția de învățământ superior din Valea Jiului, nu mai putin de 256 de absolventi au devenit doctori la Petrosani, fiind cea mai prolificã perioadã în acest sens.
Monika BACIU