2017 an în care Valea Jiului nu a existat. Școlile, spitalele sau orice alte entități publice au fost uitate, în anul 2017, de Guvern. Executivul nu a alocat bani pentru aceste domenii. Ba mai mult, autoritățile locale au fost îndemnate să acceseze fonduri europene. În acest sens, senatoul PNL Carmen Hărău vrea să afle de la premierul României, Viorica Dăncilă, ce proiecte există pentru Valea Jiului.
“Valea Jiului din județul Hunedoara este o regiune ce treptat și-a pierdut producția de cărbune. Anul trecut s-au închis minele Paroșeni și Uricani, anul acesta urmează să-și închidă producția minele Lupeni și Lonea, urmând să-și continue activitatea doar minele Livezeni și Vulcan. Locuitorii din această frumoasă zonă au trăit cu speranța că vor fi ajutați. În domeniul investițiilor din minerit nu au primit niciun ajutor, dar anul trecut au fost asigurați de către fostul prim-ministru Mihai Tudose că nu se mai închid mine, din contră se redeschid. Din respect și bun-simț, nimeni nu l-a contrazis, dar minerii au zâmbit amar. Turismul, văzut ca alternativă la minerit, a fost neglijat total, în schimb autoritățile locale au fost îndemnate să caute soluții la proiectele europene. Școlile, spitalele și termoficarea nu au primit în anul 2017 nicio sumă pentru investiții de la Guvern”, arată senatorul PNL, Carmen Hărău.
Senatorul oferă ca exemplu declarația comisarului european Corina Crețu, care a afirmat există un proiect pilot pentru Valea Jiului.
„Din aceste considerente, vă rog, doamnă prim-ministru să-mi comunicați ce acțiuni intenționați să întreprindeți pentru zona Văii Jiului (municipiile Petroșani, Vulcan Lupeni și orașele Petrila, Aninoasa, Uricani), în ce constă proiectul pilot de care face vorbire doamna comisar european și ce ar trebui să facă autoritățile locale”, mai arată Carmen Hărău.
Deocamdată nu există mai multe date despre proiectul pilot la care făcea referire comisarul european.
Monika BACIU
Pe aceeași temă:
Spitalele din Valea Jiului în atenția deputatului Cristina Prună