Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit primul termen de judecată în dosarul dintre municipiul Petroșani și Romsilva. Administrația locală de la Petroșani a pierdut procesul cu Regia Pădurilor la Curtea de Apel Alba Iulia, iar edilii au făcut recurs. Înalta Curte are decizia finală în litigiul dintre Primăria Petroșani și Romsilva în dosarul în care municipalitatea de la Petroșani solicită scoaterea din fondul forestier a 46 de hectare de teren.
Motivarea Curții de Apel Alba Iulia arată că există neconformități în ceea ce privește solicitările administrației locale de la Petroșani.
“Primul aspect de nelegalitate evidentă îl reprezintă solicitarea reclamantului de scoatere definitivă din fondul forestier a terenurilor destinate realizării tuturor componentelor din proiect fără plata obligațiilor bănești. Or așa cum s-a arătat mai sus, numai o parte din suprafețele de teren se încadrează, din punct de vedere legal, în situația pentru care se justifică exceptarea de la plata acestor obligații. Pe de altă parte, există diferențe relevante și inacceptabile între suprafețele solicitate – 43,3641 ha–și cele identificate în teren ca fiind corespunzătoare proiectului tehnic-37,2532 ha. Pentru calculul final expertul face o compensare a diferențelor de suprafață (+1,8044-0,8739 – 7,0327 – 0,0078 = -6,1109 ha) și ajunge la concluzia că suprafața măsurată este diferită de cea prevăzută în proiect cu 6,1109 ha mai puțin. Explicațiile sale pentru diferențele de suprafață constau în realizarea retrocedărilor către foștii proprietari pentru 4,2 ha, respectivneconcordanțelor dintre realitatea din teren (suprafețe împădurite, limite interpretate diferit în zona lizierelor) șisuprafețele luate în evidență de proiectant în anul 2011 (posibil interpretate grafic sau chiar nemăsurate în teren), pentru 1,91 ha. Curtea reține că, în realitate, diferența între suprafețele prevăzute în proiect și cele identificate faptic este de 9,7188 ha, rezultate din adunarea tuturor diferențelor de suprafață, nefiind relevant dacă acestea sunt în plus sau în minus atât timp cât exigențele art. 19 din Metodologie impun identificarea topografică exactă a suprafețelor și amenajamentelor silvice din care fac parte acestea.Or așa cum rezultă din analiza comparativă detaliată a fiecărei suprafețe, distinct pe componente (f.219-221), nu există suprapunere exactă a suprafețelor măsurate peste cele evidențiate în proiect, diferențe existând pentru fiecare subunitate a fiecărei componente în ceea ce privește suprafața, iar în anumite cazuri, identificate în concret prin suplimentul la raportul de expertiză diferențe există și cu privire la unitățile de amenajament silvic (UA). În condițiile în care, prin cererea nr. 7847/20.04.2012 reclamantul a solicitat pârâtei să emită avizul pentru scoaterea definitivă din fondul forestier național a suprafeței de 43,3641 ha, fără plata obligațiilor bănești, iar justificarea legală există numai pentru suprafața de 37,2532 ha, în mod legal și temeinic a refuzat pârâta să emită avizul conform, atât timp cât nu au fost depuse documente referitoare la compensarea terenurilor forestiere, cu privire la suprafața de 1,7064 haiar în plus există diferențe relevante și inacceptabile între suprafețele solicitate și cele identificate în teren ca fiind corespunzătoare proiectului tehnic, prevederile art. 19 alin. 1 din Metodologie nefiind respectate”, arată motivarea Curții de Apel Alba.
Cartea finală pentru scoaterea din fondul forestier a suprafeței de teren necesară pentru continuarea lucrărilor din Parâng se joacă la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Monika BACIU