.Index Actualitate

3% Cu atâta contribuie CEH la Sistemul Energetic Național

 

Complexul Energetic Hunedoara contribuie la sistemul energetic național cu 3%. Cel puțin asta arată oficialii Ministerului Energiei. Cristina Prună, deputat USR a adresat o întrebare ministrului Energiei, prin care solicită clarificări legate de problematica stocurilor de cărbune de la Complexul Energetic Hunedoara.

“În data de sîmbătă, 21 octombrie 2017, din declarațiile premierului Tudose, după discuția avută cu sindicaliștii mineri și cu conducerea Complexului Energetic Hunedoara, reiese că anul acesta, statul roman, nu poate acoperi necesarul de cărbune din producția internă pentru a furniza energie în condiții normale și este astfel nevoit să importe jumătate din stocurile de cărbune”, arăta deputatul USR, Cristina Prună în interpelarea adresată ministerului Energiei.

Răspunsul a sosit, iar oficialii ministerului spun că premierul a făcut referire doar la stocurile de cărbune de la CEH.

“Declarația domnului prim-ministru Mihai Tudose nu se referea la întreaga cantitate de cărbune energetic din România, ci doar la huila de Valea Jiului. Pentru a avea o imagine cât mai exactă, vă informăm că energia electrică produsă pe bază de huilă de Valea Jiului se realizează in termocentralele Paroșeni și Mintia și reprezintă mai puțin de 3% din consumul de energie electrică a României”, arată ministerul Energiei.

În plus, CEH exploatează anual circa 600 de mii de tone de cărbune. Pentru perioada de iarnă sunt necesare 400.000, din care o treime provine import.

“Capacitatea de producție medie anuală a minelor din bazinul Văii Jiului – exploatate de Complexul Energetic Hunedoara, este la nivelul anului 2017 de cca. 600.000 t, cu o medie zilnică de max. 2400 t. Conform programului de iarnă în domeniul energetic aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 760/11.10.2017, pentru perioada 01 septembrie 2017 – 31 martie 2018 cantitatea de huilă necesară funcționării termocentralelor Paroșeni și Mintia este prognozată la cca. 400.000 t, care nu poate fi asigurată integral din producția internă a Complexului Energetic Hunedoara, fiind necesară achiziționarea a cca. 140.000 t din import”, mai arată ministerul de resort.

Oficialii ministerului mai subliniază că “din analizele efectuate la nivelul Ministerului Energiei, cu consultarea instituțiilor implicate în funcționarea corespunzătoare a Sistemului Energetic Național, rezultă că în condițiile realizării producției interne și achiziționării din import a cantităților menționate ai sus, necesarul de energie electrică produsă pe acest tip de combustibil va fi acoperit fără vreo perturbare a funcționării SEN”.

Deputatul USR a fost, în urmă cu două săptămâni, și în subteranul minei Lupeni.

”Așa cum am mai spus, am un respect deosebit pentru oamenii aceștia care țin în spate sistemul energetic românesc. Este o muncă puțin cunoscută de marea majoritate dintre noi, iar realitatea este că avem prea puțină considerație pentru oamenii aceștia. Din păcate, minerii din Valea Jiului au rămas în amintirea bucureștenilor ca oile negre ale istoriei post-decembriste, deși s-a dovedit că aceștia au fost manipulați de lideri providențiali într-o așa-zisă ’’luptă pentru libertate’’. A venit momentul să ne împăcăm cu istoria și să susținem minerii din Vale către mai multă demnitate. Să le mulțumim pentru faptul că își sacrifică sănătatea și își pun zilnic viața în pericol pentru securitatea energetică și bunul mers al economiei, în timp ce sunt captivi unei industrii care tinde spre extincție”, a scris pe pagina sa de socializare, Cristina Prună.

Accidentul de la Livezeni, o nouă remarcă

Chiar de ziua Sfintei Varvara, ocrotitoarea minerllor, la mina Livezeni a avut loc un accident de muncă. În urma incidentului un miner a fost rănit, însă rănile nu îi pun viața în pericol. Deputatul a reacționat, din nou, subliniind că “o spun cu tristețe, la cum funcționează complexul minier și la ce condiții de muncă sunt în subteran șansa de a nu mai avea accidente este minimă”.

“Cred că fiecare zi care trece fără ca oficialii din Petroșani, împreună cu cei din București, să ia măsuri drastice care să salveze compania de la accidente și faliment economic ne îndepărtează de momentul în care vom putea spune că păstrăm ce se poate păstra din sectorul minier. Faptul că sistemul energetic național are nevoie de minerit în momentele sale de fragilitate nu justifică punerea oamenilor în pericol. Suntem la un pas de tragedie, iar oficialii PSD dau dovadă de ipocrizie în continuare. Se bat cu pumnul în piept că ei salvează mineritul, triumfători urcați pe ruinele industriei românești. Nu mă aștept la rușine din partea lor. Dar sper că oamenii simpli care sunt victimele acestei ipocrizii să se trezească în cele din urmă și să îi tragă la răspundere pe cei vinovați de ce se întâmplă în Valea Jiului”,  a scris deputatul USR pe pagina sa de socializare.

 

Monika BACIU

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.