.Index Actualitate

99% din locurile de muncă din minerit se vor pierde

99% din locurile de muncă din minerit se vor pierde. Tranziția de la cărbune spre o energie curată se va face, în Valea Jiului, prin decontaminarea siturilor industriale. Închiderea mineritului va duce la pierderi enorme ale locurilor de muncă. Informația reiese dintr-un document publicat pe site-ul Ministerului Economiei.
Activitatea de minerit a cărbunelui în România este concentrată în două sub-regiuni, Valea Jiului și Rovinari/Turceni, situate în județele Hunedoara și Gorj. Exploatari carbonifere mai există și în județele Vâlcea și Mehedinți.

”90% din forța de muncă din domeniul minier este angajată în cele două județe – Hunedoara si Gorj, iar numărul total de locuri de muncă dependente direct de exploatarea cărbunelui și de producția de energie pe bază de cărbune se ridică la 18 600, cu încă 10 000 locuri de muncă dependente de cărbune în mod indirect. Centralele din Hunedoara și Gorj emit în jur de 90% din emisiile de gaze cu efect de seră (GES) de la centralele cu producție pe bază de cărbune, sau aproximativ 30% din emisiile de GES din România provenite din activitatea de minerit și din industria prelucrătoare. Încetarea exploatării și utilizării combustibililor fosili va pune în pericol aceste locuri de muncă. De asemenea, ambele județe au facilități industriale cu emisii ridicate de carbon, prezentând provocări suplimentare pentru obiectivul de decarbonare, întrucât se preconizează că aceste societăți vor trece prin proceduri de restructurare înainte de 2030, fapt care ar putea avea un impact negativ asupra ratei de ocupare a forței de muncă. Din această evaluare preliminară ar rezulta faptul că se justifică intervenția Mecanismului pentru o tranziție echitabilă în principal în aceste zone geografice. De asemenea, interventia Mecanismului pentru o tranziție echitabilă va fi necesară și în alte județe în care se desfașoară activități miniere precum Vâlcea și Dolj”, arată documentul.

Pentru a aborda provocările tranziției energetice, au fost identificate priorități de investiții pentru a diminua costurile sociale și economice aferente tranziției.

”Acțiuni cheie ale FTJ ar putea viza: investiții în regenerarea și decontaminarea siturilor, reabilitarea terenurilor și redefinirea proiectelor; investiții în implementarea tehnologiilor și infrastructurii pentru aprovizionarea cu energie curată la prețuri accesibile, reducerea emisiilor GES, eficiență energetică și surse de energie regenerabile; investiții în IMM-uri, inclusiv de tip „start-up”, sprijinind diversificarea și reconversia economică; investiții pentru a crea firme noi, inclusiv prin servicii de consultanță și „business incubators” investiții în domeniul cercetării și inovării și încurajarea transferului de tehnologii avansate; dezvoltarea abilităților/competențelor muncitorilor; asistență pentru cei care caută locuri de muncă; asistență tehnică”, mai notează documentul.

Se preconizează că județele mentionate vor înregistra pierderi semnificative de locuri de muncă, iar crearea și dezvoltarea IMM-urilor este posibil să nu poată compensa pentru aceste pierderi. În mod excepțional, și doar unde este necesar pentru implementarea planurilor teritoriale de tranziție, se poate lua în considerare acordarea sprijinului pentru investiții în întreprinderi mari, mai ales in cazul complexelor energetice de producere energie electrică.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.