Noi tensiuni între mineri și energeticienii. În timp ce energeticienii cer anularea accesării ajutorului de stat de tip SIEG și desprinderea termocentralei Mintia de Complexul Energetic Hunedoara, minerii contestă acest lucru. Vineri, la Petroșani a avut loc Consiliul de Administrație al CEH, ședință în cadrul căreia energeticienii au venit cu nouă propunere pentru termocentrala Mintia.
“Consiliul de Administrație a luat act de propunerea înaintată șI urmează să ceară date suplimentare conducerii executive și să vadă în ce măsură o poate promova către minister. În varianta SIEG-ului am rămas la Mintia cu grupul 3 pe gaz șI acum se fac demersuri să vadă dacă îl pot lăsa pe cărbune, un singur grup șI celelalte 5 grupuri CEH confirmă, că am pus mâna pe o corespondență, că vor tăia celelalte 5 grupuri energetice. Adică salvează grupul 3 șI toate activele rămase se vor lichida șI de acolo ne-am sesizat. SIEG-ul nu stă în picioare în varianta în care rămânem cu un singur grup la Mintia pentru că dacă avem avarii la grup nu putem asigura serviciile, că nu avem o rezervă. Paroșeniul are un CAF cu care poate asigura termoficarea șI îșI poate onora contractul, în schimb la Mintia, noi nu avem CAF, nu avem o instalație suplimentară cu care să ne ajutăm până lichidăm avaria. Propunerea conducerii pe care noi o susținem se bazează tot pe directivele europene, dar pe asigurarea alimentării cu energie electrică a rețelelor în momentele de secetă sau de ger”, a declarat Cristian Iștoc, președintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoreană.
Sindicaliștii de pe partea energetică susțin că prin noul proiect pentru salvarea termocentralei de la Mintia se dorește divizarea de CEH șI realizarea de investiții din fonduri proprii șI credite bancare.
“Energia asta se tranzacționează pe piața de echilibrare, aici e prețul bun, pe piața zilei următoare s-a dus la 300 (lei/MWh), dar nouă nu ne-ar acoperi costul de producție, ori strategia noastră cu trei grupuri, două desulfurări vom funcția majoritar pe piața de echilibrare, în rest e oprit. Avem inclus, cu funcționarea pe cărbune din Valea Jiului. ȘI pe varianta de SIEG divizarea se face între energie șI minerit, dar noi am rămâne cu un singur grup. În noua variantă am rămâne cu trei grupuri șI tot ce nu dau ei (minerii-n.r.) la Paroșeni se preia la Mintia fără nicio problemă”, a mai precizat Cristian Iștoc.
Energeticienii spun că vor prezenta demersul privind salvarea termocentralei Mintia și premierului României, Mihai Tudose.
“Noi ne ținem acum de demersul acesta și vrem să îl ducem la nivel de minister și dacă trebuie, chiar până la premier. Invocăm interesul național, 1000 MWh putere instalată nu o putem arunca la gunoi”, a mai spus liderul energeticienilor.
Sindicaliștii din minerit nu sunt de acord
Sindicaliștii de pe partea minieră nu susțin noul proiect prezentat în cadrul Consiliului de Administrație. Ei spun că termocentrala Mintia vrea să părărească CEH-ul fără datorii.
“Legat de termocentrală este o problemă pentru că cei de la Mintia, la un punct privind viabilizarea grupurilor energetice de la Mintia au venit cu o idée cum că nu mai au nevoie de CEH, vor să fie de sine stătători, nu le trebuie serviciile tehnice de sistem șI au mers la o intimidare șI au spus că ar vrea să fie singuri. Au spus că vor lua un ajutor de la bancă. Dacă vrei ajutor de la bancă trebuie să fii o entitate pură (fără datorii-n.r.). Ei vor să lase CEH-ul, să se divizeze înainte de divizare. Aici am întrebat și nu mi s-a răspuns cum au ajuns la situația asta ținând cont că înainte acel program a fost avizat de către statul român, de toată conducerea CEH și trimis spre avizare la Bruxelles. Acum cum venim noi…”, a spus Dorin Vezure, lider de sindicat în cadrul Sindicatului Muntele, care apreciază că noul program propus pentru salvarea termocentralei Mintia ar aduce defavoruri minerilor.
Sindicaliștii de pe partea minieră îi acuză pe cei de la Mintia de faptul că în decursul ultimilor zeci de ani nu au implementat niciun program pentru modernizarea grupurilor energetice.
“Dacă ne raportăm la certificatele de CO2, dacă ne raportăm la cantitatea de cărbune care a fost găsită în depozitele de la ei șI arsă pe timpul lui Andronache șI la 30 lei/MWh. Le-am spus că de atâția zeci de ani de zile nu ați fost în stare să vă faceți un grup, nu contează care, să vi-l faceți să fie ok din punct de vedere al mediului. Ați jucat numai pe piața de energie și ați cumpărat și vândut certificate de CO2 și nu ați făcut nimic. Acum vin și spun că nu mai au nevoie de noi. Nu se poate așa. Ei vor 26% ca producție să provină din cărbunele indigen și restul să vină din import. Trebuie reamintit faptul că actuala conducere a termocentralei Mintia face presiuni pe parte politică pentru implementarea acestui program. Ei vor să plece curați și vor să acceseze niște bani de la o bancă și să meargă ei înainte. Așa ceva nu se poate, nu suntem nici noi proști”, a mai spus Dorin Vezure.
Toma Petcu: “Prima condiție este să nu afecteze SIEG-ul”
De cealaltă parte, ministrul Energiei, Toma Petcu, susține că orice variantă se poate lua în calcul atâta timp cât nu afectează accesarea ajutorului de tip SIEG.
“Domnul Vișan (Doru-n.r.) a discutat cu dumnealor, mi-a prezentat care este viziunea dumnealor, o să ne asigurăm că viziunea lor nu afectează SIEG-ul. Dacă nu afectează SIEG-ul și este una care poate fi mai bună cu siguranță o vom aplica, dar repet, prima condiție este să nu afecteze SIEG-ul. Prin SIEG reușim să revitalizăm ambele părți, eu nu pot să mă uit la această companie doar la o parte care merge, acum vinde la prețuri foarte bune și cealaltă care este de suport să o neglijăm. Cu siguranță nu vom face acest lucru”, a spus ministrul Energiei, Toma Petcu, la Petroșani
Problemele de la termocentrala Mintia sunt extrem de grave. Termocentrala ar putea fi închisă printr-o decizie a instanței pentru că nu s-a conformat la cerințele de mediu. În tot acest timp, planurile privind salvarea entității se schimbă.
Monika BACIU