Acuzații dure în Consiliul Local de la Petroșani. Vânzarea unor terenuri unui om de afaceri a extrapolat problemele cu care se confruntă localitatea. Consilierii locali susțin că au fost puse “tălpi investițiilor”.
“Nu întâmplător suntem aici pentru că întodeauna am pus ,,tălpi”, am fost împotrivă, să nu vină nici din alte părți, noi suntem noi. Cu o atitudine de acest gen nu o să dezvoltăm niciodată acest oraș”, a spus consilierul local, Petre drăgoescu.
Discuția a mers mai departe. Părerile au fost împărțite. Consilierii locali, majoritatea cu vechime în Consiliul Local, s-au arătat indignați de această afirmație.
“Nici unul dintre colegi nu a fost împotrivă să se dezvolte o afacere, nu a pus ,,tălpi” nimănui”, a spus consilierul local, Costel Postolache.
Aceeași reacție a avut-o și Dorina Niță, fost viceprimar, actualmente consilier local.
“Exact ce a zis dl. Postolache să nu cădem dintr-o extremă în alta. Eu sunt consilier de câteva mandate și nu cred că am pus ,,tălpi”, să nu generalizăm. Nu țin minte când a vrut să vină mari investitori și noi am pus ,,talpă””, a spus și Dorina Niță.
Petre Drăgoescu, cel care a făcut afirmația potrivit căreia “s-au pus tălpi investitorilor” a venire șI cu o explicație.
„Când s-a numit Valea Jiului zonă defavorizată toți care erau așa-ziși intreprizători au pus ,,tălpi” să vină investitorii din alte părți în Valea Jiului”, a mai motivat consilierul local Petre Drăgoescu.
Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi, susține că trebuie creeate condițiile minime pentru atragerea investitorilor.
“Dar ca să poți să ajuți acești investitori trebuie să le dai aceste condiții minime. Ca să poată, așa cum spunea și dl. Drăgoescu, să își dezvolte afacerea. Ca să mergem pe această sintagmă ,,nu ne vindem țara” ca să o dăm gratis dupa aceea”, a replicat primarul municipiului Petroșani.
Pentru a întări cele spuse de consilierul local Petre Drăgoescu, colegul său de legislativ, profesorul Nicolae Iliaș, dă un exemplu concret legat de o firmă căreia i-a fost respins, în urmă cu zeci de ani “accesul” în Parâng.
“Cunosc caz concret când după revoluție o firmă germană cu sediul în Sighișoara a vrut să investească masiv în Parâng și un distins domn doctor la vremea aceea din Consiliul Local a spus ,,de ce să dăm noi la alții mai bine să cumpere ai noștri” și s-a ,,înmormântat” problema. Cunosc îndeaproape această problemă, a fost o investiție ultra masivă. Firma respectivă a avut putere mare, a vrut să investească dar a fost respinsă”, a spus consilierul local, Nicolae Iliaș.
Replică
Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi, spune că în timpul mandatelor sale, investitorii nu au fost alungați, ba din contră.
“A fost o figură de stil. Am discutat cu domnii consilieri. De când sunt eu primar nu s-au pus “tălpi” la niciun investitor. Au fost niște discuții, s-au aruncat niște cuvinte, dar când e efervescență…Eu cred că vor veni acești investitori. Valea Jiului și zone ca Valea Jiului incep să fie al doilea val pentru investitori, având un avantaj competitiv forța de muncă care există aici. Nici la Hunedoara nu se mai găsesc oameni care să fie angajați”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.
Anul trecut, la Petroșani o companie a deschis o fabrică de cablaje, în cadrul căreia au fost angajate sute de persoane.
Monika BACIU