Rectificarea bugetului Spitalului de Urgență din Petroșani a născut vii controverse în cadrul ședinței de Consiliu Local Petroșani. Aprobarea veniturilor cu suma de 500 de lei și achiziționarea unor imprimante performante a născut polemici în rândul consilierilor locali. Aceștia au solicitat prezența unui reprezentant al unității medicale. O simplă întrebare a consilierului Costel Postolache, vizavi de prețul imprimantelor, a dus la escaladarea situației.
“Ce imprimante sunt cele două care costă foarte mult, peste 180 mil. lei vechi?”, a întrebat consilierul local Costel Postolache.
De la această întrebare s-a ajuns la lipsurile din sistemul medical.
„Ar fi normal să vină la şedinţe dar văd că suntem ignoraţi total de conducerea spitalului. Niciodată nu vor să partice. Mai mult decât atât, lasă de dorit serviciile către populaţie. Este inadmisibil ca oftalmologia să nu aibă medic, că erau plecaţi la congres. Bolnavii aşteptau la uşă, fără să ştie, aveau număr de ordine”, a spus consilierul local Milu Vladislav.
„Domnule preşedinte mă bucur că acea sponsorizare de 500 lei a fost contabilizată. Dar pe lângă chestia aceasta aş vrea să merg pe ideea domnului Postolache , de ce se iau imprimante şi se renunţă la chestiuni ce sunt specifice spitalului, cum sunt tărgi şi injectomate .Eu zic că ar fi bine să amânăm acest proiect până vine cineva să ne spună”, a replicat consilierul local, Mihai Barbu.
Consilierul local, Petre Drăgoescu, a încercat să îi lămurească pe consilieri, la fel a făcut și Claudiu Cornea.
“La momentul în care se face bugetul de venituri şi cheltuieli trebuie să faci şi o listă a dotărilor pe care o ai în baza veniturilor şi cheltuielilor. După 6 luni de zile poţi interveni în acea listă să faci modificări, să renunţi la anumite poziţii în favoarea altor poziţii”, a spus Petre Drăgoescu.
“Uitându-mă la capitolul 66.10, observ că este un lucru mult mai important decât imprimantele şi dacă consiliul local nu aprobă acest proiect s-ar putea să aibă efecte negative asupra proiectului spitalului care se derulează acum ,,reparaţii capitale,, Nu cred ca e cazul să ne împiedicăm de imprimante”, a completat Claudiu Cornea.
Unul din angajații Primăriei a încercat să ofere lămuriri suplimentare, însă acestea nu i-au convins pe consilieri.
“De la Direcţia de Sănătate Publică am primit adresă că s-a modificat repartizarea pe trimestre. Dacă nu se aprobă , nu vor putea cheltui banii în trimestrul următor şi trebuie să facă decontul la sfârşitul fiecărei luni”, a spus Irma Andrei, angajat al Primăriei Petroșani.
“Atunci ce facem, strecurăm aşa renunţăm la tărgi ca să luăm imprimante?”, a continuat consilierul local, Milu Vladislav.
Parte din consilierii locali au încercat să îi convingă pe colegii lor că imprimantele sunt mai mult decât necesare și că nu acestea sunt adevăratele probleme ale sistemului medical.
“La ce volum de lucru este în spital, se justică. Eu cred că nu fac faţă, începând de la urgenţă până la tot ce au de făcut.Este necesară rectificarea”, a spus Marius Rad, consilier local.
“Eu vroiam să vă spun că decizia lor afectează viaţa cetăţeanului care merge la urgenţă şi stă câte trei patru ore pe coridor până când doctorul îţi face înscrisurile necesare. A pune la îndoială că două multifuncţionale sunt ceva în plus şi că se renunţă la tărgi şi injectomate , e o discuţie absurdă. E decizia lor, au nevoie de acestea, mi-aş dori din tot sufletul ca spitalul să meargă foarte bine şi oamenii aceştia să aibă tot ceea ce le este necesar. Eu personal am fost implicată în aducerea la Petroşani a unui medic pediatru, care a venit şi face servicii extraordinar de bune pentru copiii noştri din Vale. Noi nu vedem dezastrul din medicina românească şi ne cramponăm de spitalul acesta care este singurul Spital de Urgenţă din Valea Jiului ce ajută atâta putere de lume şi ne cramponăm de nişte lucruri care nu mi se par extrem de importante.
- CONSILIER POTOLACHE: Sper să fi înţeles eu bine. Aici nimeni nu a zis că suntem împotriva lucrului acesta dar cred că nu e lipsit de bun simţ să solicităm să vină întotdeauna cineva care se pricricepe la lucrurile astea. Au venit şi au cerut bani pentru tărgile respective şi pentru injectomatele acelea şi acuma vin şi spun că nu mai au nevoie de ele, că au nevoie de două imprimante. Vreau să vă spun că eu nu am văzut nici un medic care să lucreze pe imprimante, tot cu pixul vor scrie, nu trebuie să ne supărăm, deci, întotdeauna când sunt proiecte de genul acesta să vină cineva de la spital şi să susţină cauza. Directorul economic să vină şi să spună: ,,domnilor, asta vrem noi”, nu trebuie să ne supărăm că se pun nişte întrebări”, a completat Lucia Muntean.
La un moment dat, consilierul local Milu Vladislav a propus amânarea proiectului de hotărâre pentru o altă ședință sau până când vreun reprezentant al unității medicale se va prezenta în fața Consiliului Local pentru a susține cauza.
“În România, domnule Vladislav, nu în Petroşani, lipsurile sunt imense. Până în momentul de faţă sistemul medical din România are enorm de multe lipsuri . E greu să spunem ce e prioritar şi ce nu. Nu vă cramponaţi acuma de ce conducerea nu a venit să susţină. Problema este că ar fi trebuit să spună totuşi ce este prioritate dar de aicea şi până a spune ,,nu” , până vor veni să dea socoteală, asta este altceva.Să ne punem de-a doua ca să ne satisfacem un moft, nu mi se pare corect”, a punctat consilierul local, Petre Drăgoescu.
În cele din urmă, managerul Spitalului de Urgență din Petroșani, medicul Alin Vasilescu a venit în fața consilierilor locali. Acesta le-a expus care sunt motivele pentru care se achiziționează două imprimante și se renunță la injectomate și tărgi.
“După cum bănuiesc că ştiţi, la lista de investiţii suma în care trebuie să ne încadrăm este o sumă fixă pe parcursul unui an. Nu putem să suplimentăm veniturile respective când este vorba de veniturile proprii ale spitalului. Ca să poţi să introduci ceva pe această listă trebuie să scoţi altceva de pe lista respectivă. Imprimantele respective, chiar dacă stau, după cum s-a făcut o afirmaţie aici, sunt necesare pentru o grămadă de probleme, foi şi acte diverse, bilete de ieşire , scrisori medicale, xeroxare a zecilor şi sutelor de hârtii. Acesta este motivul pentru care cele două imprimante multifuncţionale au fost solicitate să le putem avea anul acesta, cele vechi s-au defectat. Motivul pentru care am renunţat la cele trei tărgi a fost că mai există încă trei poziţii cu tărgi pe lista de investiţii. Renunţarea la injectomate, vreau să spun că există anumite firme în România de la care în momentul în care consumi o anumită cantitate de medicamente sau materiale sanitare, ele vin şi te ajută cu obiecte de acest gen pe care ţi le lasă în comodat (…). Toate obiectele care sunt pe lista de investiţii sunt necesare pentru buna desfăşurarea activităţii în spital. Renunţarea la unele din ele nu afectează calitatea actului medical”, le-a spus consilierilor locali, managerul SUP, medicul Alin Vasilescu.
Odată cu prezența managerului SUP în sala de ședințe a consiliului local, lupii s-au transformat în mielușei. Tonul nu a mai fost atât de aprins.
“Au fost discuţii până să veniţi, că imprimantele costă 180 mii lei, ce pot să facă de banii aceştia? (…). De ce nu aţi renunţat la alte lucruri ci la tărgi şi injectomate?”, a spus cosnilierul local, Mihai Barbu.
“Au scaner, imprimantă şi xerox şi partea de fax. Am optat pentru nişte imprimante care să facă faţă la o marjă mai mare. Tot ce există pe lista de investiţii duce la o sumă pe care s-ar putea să o obţinem din venituri proprii. Pe lista aceea, majoritatea poziţiilor sunt legate de actul medical”, a mai spus managerul SUP, medicul Alin Vasilescu.
Monika BACIU