Au trecut două luni de când Ministerul Dezvoltării anunța care sunt proiectele incluse spre finanțare în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală, însă contractele nu au fost semnate nici până astăzi. Mai mult decât atât, conducerea Consiliului Județean Hunedoara nu știe când vor fi semnate contractele de finanțare.
“PNDL 2 e un program extrem de util pentru toate UAT-urile. Eu știu că răutăcioșii pot să facă tot felul de comentarii pe PNDL 2, dar el va continua și se vor semna contracte pe programul acesta. Mie nu mi se pare normal să critice cineva care nu a avut inițiativa sau nu a făcut mai nimic acum 2-3 ani și pentru că tu te zbați să faci ceva, ei nu fac altceva decât să critice. Nu știu (când vor fi semnate contractele-n.r.), dar voi știi cu certitudine la sfârșitul acestei luni”, a declarat Mircea Bobora, președintele Consiliului Județean Hunedoara.
Mai mult, fostul președinte al Consiliului Județean Hunedoara, Adrian David atrage atenția asupra efectelor pe care le pot avea aceste întârzieri.
“În urmă cu o lună de zile, conducerea PSD, între artificii, şampanie şi alte acareturi pe care ni le-au prezentat ostentativ în faţă, au menţionat câteva obiective de investiţii care au fost aprobate de Guvernul României pentru finanţare. În Uricani mai multe, în Lupeni mai multe, în Petroşani mai puţine… Practic, în tot judeţul Hunedoara au fost alocaţi bani pentru acele proiecte. Au fost alocaţi bani într-o conferinţă de presă, în realitate, de o lună de zile, nu s-a semnat niciun contract! Toată lumea stă cu documentele pregătite pentru a fi semnate şi așteaptă ca aceste proiecte să fie finanţate. Însă, într-o lună de zile nu s-a întâmplat nimic! Eu nu zic, poate mai durează două-trei zile şi se vor semna. Dar nu asta va mai fi important! Important este că s-a pierdut anul 2017 de la finanţare! Ştiţi foarte bine care este stufărişul legislativ care urmează – organizarea licitaţiilor, valul de contestaţii, multe detalii tehnice de pus la punct. Aceasta va face ca în 2017 nicio lucrare să nu fie nici măcar începută! Atunci cum să vorbim de PNDL3 şi de proiecte grandioase în judeţul Hunedoara, când noi n-am început nici PNDL2?! PNDL2 va dura între trei ani şi patru ani de zile pentru implementare! Putem trage concluzia că la Consiliul Judeţean Hunedoara se lucrează samavolnic, autocratic şi cu o politică total netransparentă şi mai nou mincinoasă, încercând să arunce praf în ochii noştri!”, a spus săptămâna trecută, Adrian David, fostul președinte al CJH.
Un singur proiect al municipalitãtii de la Petrosani va fi finantat prin Programul National de Dezvoltare Localã. Singurul proiect al municipalitãtii petrosãnene este “Modernizare drum comunal DC 66A: Petrosani-Dâlja Micã-Dâlja Mare, L=5245 m, Municipiul Petrosani, judetul Hunedoara – 6.467.828,5 lei”.
Orasul Petrila are cele mai multe proiecte incluse în PNLD2. Nu mai putin de opt proiecte ale primãriei au fost aprobate spre finantare în cadrul PNDL. 8.422.269,8 lei sunt proiectele aprobate pentru orasul Petrila, și anume Construire Grãdinitã cu program normal 5 grupe LONEA-ANA COLDA în orasul Petrila, judetul Hunedoara – 2.087.948 lei, Construire Grãdinitã cu program normal 6 grupe – ID Sârbu în Orasul Petrila, Judetul Hunedoara – 2.302.745 lei, Asfaltare strada Cãrbunelui, Orasul Petrila, Judetul Hunedoara – 275.830,1 lei, Asfaltare strada Dacilor, Orasul Petrila, Judetul Hunedoara – 364.470 lei, Asfaltare strada Lunca, Orasul Petrila, Judetul Hunedoara – 658.840 lei, Asfaltare strada Parângului, Orasul Petrila, Judetul Hunedoara – 834.106,7 lei, Modernizare strada Prundului, str. Florilor si Aleea de la Bl.1 str. Republicii, Orasul Petrila, Judetul Hunedoara – 1.898.330 lei, Reparatii si modernizare strãzi, trotuare si parcãri în cartierele 8 Martie, 22 Decembrie, Tudor Vladimirescu, Minei si Alexandru Sahia, Orasul Petrila, judetul Hunedoara – 4.132.348,95 lei.
În urma Petrilei se aflã orasul Uricani. Pentru cea mai vesticã localitate a Vãii Jiului au fost aprobate un numãr de sase proiecte, cu o valoare însumatã de 29.395.011,33.
La Uricani, mai multe proiecte sunt incluse în PNLD 2 și anume, Construire grãdinitã cu 4 sãli de clase, oras Uricani, judetul Hunedoara – 1.897.498,25 lei, Reabilitare grãdinita nr. 1 Uricani oras Uricani, judet Hunedoara – 1.795.138,08 lei, Modernizare drumuri vicinale din orasul Uricani si localitãtile componente – 13.818.830 lei, Modernizare strãzi si alei pietonale în orasul Uricani, judet Hunedoara – 5.049.545 lei, Reabilitare poduri si punti pietonale, oras Uricani, judet Hunedoara – 5.034.000 lei, Modernizare sistem de iluminat public stradal în orasul Uricani – 1.800.000 lei. La Vulcan, trei proiecte depuse de administratia localã au primit finantare. Toate cele trei proiecte prevãd modernizarea unor drumuri si alei, iar valoarea investitiilor este de 5.614.678,75 lei. Proiectele propuse spre finanțare sunt Modernizare strãzi si alei pietonale în zona Cartier Traian , municipiul Vulcan, judetul Hunedoara – 2.196.620,86 lei, Modernizare strãzi si alei pietonale în zona Liceu-Centru Vechi, municipiul Vulcan, judetul Hunedoara – 1.820.662,37 lei, Reabilitare Strada Traian, Municipiul Vulcan, judetul Hunedoara – 1.597.395,52 lei. La Aninoasa, a fost aprobat spre finantare un singur proiect. Acesta prevede “Modernizare strãzi de interes local pe raza orasului Aninoasa” si are o valoare de 5.795.016 lei.
Si la nivelul municipiului Lupeni, un singur proiect este inclus în Planul National de Invetsitii. Acesta vizeazã “Modernizare strãzi, drumuri si trotuare din Municipiul Lupeni” si are o valoare de 6.526.034,55 lei. PNDL reprezintã sursa principalã de finantare pentru infrastructura localã si are la bazã principiul conform cãruia în fiecare localitate din tarã trebuie sã fie asigurat un set minim de servicii publice (10S), în domeniile: sãnãtate, educatie, apã – canalizare, energie termicã si electricã, inclusiv iluminat public, transport / drumuri, salubrizare, culturã, culte, locuire si sport. “În acest sens, Programul National de Dezvoltare Localã stabileste cadrul legal pentru implementarea unor proiecte de importantã nationalã, care sustin dezvoltarea echilibratã a tãrii, fiind structurat pe trei componente: modernizarea satului românesc, regenerarea urbanã a municipiilor si oraselor, respectiv infrastructura la nivel judetean. Cea de-a doua etapã a programului finanteazã 9.500 de obiective de investitii, dintre care 2.500 de crese si grãdinite, 2.000 de scoli si 5.000 de alte obiective (din toate domeniile eligibile). Pentru aceste investitii sunt alocate fonduri în valoare de 30 de miliarde de lei credite de angajament”, aratã comunicatul Ministerul Dezvoltãrii. 667.779.162,30 lei este valoarea proiectelor din judetul Hunedoara aprobate în Planul National de Investitii.
Monika Baciu