Activitștii de la Greeenpeace au protestat, la sfârșitul săptămânii trecute, în fața termocentralei Mintia, parte a Complexului Energetic Hunedoara. Activiștii de mediu sunt nemulțumiți de faptul că termocentrala continuă să funcționeze, deși nu respectă condițiile de mediu.
“Termocentrala Mintia din cadrul Complexului Energetic Hunedoara este un caz unic în Europa – nu deține autorizație integrată de mediu și nu respectă limitele de poluare de 4 ani. Deși Garda de Mediu a dispus oprirea termocentralei pentru lipsa investițiilor menite să protejeze mediul înconjurător și a amendat operatorul cu 60.000 de lei pentru că funcționa fără autorizație integrată de mediu, operatorul a contestat procesul verbal de contravenție și, în prezent, termocentrala funcționează fără nicio problemă, cauzând prejudicii de mediu ireversibile deși nu mai are autorizație integrată de mediu din 2013. Cerem astfel Ministerului Energiei înlocuirea cât mai rapidă a capacităților scumpe și poluante pe cărbune cu surse de energie curată, măsuri de eficiență energetică, stocare a energiei și interconectarea sistemelor electrice” a declarat Alin Tănase, coordonator de campanii în cadrul Greenpeace România.
Mesajul central al acțiunii a fost “Stop funcționării ilegale”, acesta fiind proiectat pe turnul de răcire al termocentralei. Alte mesaje transmise de Greenpeace România au fost “Funcționez ilegal de 4 ani” și “Poluez de mori”.
Potrivit unei analize a situației termocentralelor, în România, 15 dintre cele 28 de termocentrale pe cărbune funcționează, în prezent, în afara legii.
Greenpeace România a publicat raportul “Starea termocentralelor pe cărbune din România în 2017”, o analiză a situației termocentralelor ce folosesc cărbunele drept combustibil și (ne)conformarea acestora la limitele de emisii de poluanți în aer.
Cele 15 grupuri care pot funcționa doar ilegal sunt instalații aferente termocentralelor din Bacău (o unitate), Turceni (2 unități), Govora (2 unități), Drobeta (4 unități), Paroșeni (o unitate) și Mintia (5 unități). Aceste instalații nu au capacitatea de a funcționa cu respectarea limitelor de emisie prevăzute de Legea 278/2013 privind emisiile industriale, prin urmare, multe termocentrale nu dețin o autorizație integrată de mediu, fără de care funcționarea este ilegală. La rândul ei, autorizația integrată de mediu nu poate fi emisă în pofida solicitărilor formulate în acest sens de operatori, atât timp cât nu au fost derulate investiții pentru asigurarea conformării cu limitele de emisie.
Termocentrala de la Mintia nu are realizate investițiile pentru conformarea la cerințele de mediu. Din acets motiv, în anul 2015, Garda de Mediu a suspendat activitatea termocentralei. Procesul este în faza recursului.
Monika BACIU