Cadrele didactice ale Universității din Petroșani vor face parte din comisia care va analiza starea minelor din Valea Jiului. A fost nevoie ca oamenii să își piardă viața în subteran pentru ca ministerul să reacționeze. Cu o tradiție de 70 de ani în domeniul minier, Universitatea Petroșani devine pionul principal în această ecuație. Cadrele didactice de aici trebuie să spună care este starea unităților miniere.
“Am primit o adresă prin care se creează o comisie care să verifice starea de securitate a minelor viabile și pe închidere și din această comisia, Universitatea va delega două cadre didactice. Avem și în plus, noi putem face și mai multe”, a declarat prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Mihai, rectorul Universității Petroșani.
Profesorii de la instituția de învățământ superior din Valea Jiului fac parte și din comisia de anchetă a accidentului de la mina Lupeni. în plus, cadrele didactice au mai făcut parte, în trecut, din diferite comisii de la nivel național.
“Avem patru profesori care fac parte din comisia de cercetare a accidentului minier de la Lupeni și ei au mai făcut parte din comisii atât de analiză a unor accidente, dar au participat și la redactarea legii minelor, la strategiile de dezvoltare energetică a României. Întotdeauna am avut câte un reprezentant”, a mai spus sursa citată.
Expertiza este cuvântul cheie care îi recomandă pe profesorii de la Universitatea din Petroșani. Dascălii sunt mereu conectați la schimbările de la nivel global.
“Noi suntem informați permanent și ne corelăm cu strategiile europene, cu strategiile mondiale cu situația de pe piața energetică europeană și națională. De aici rezidă expertiza noastră”, a mai subliniat rectorul Universității Petroșani.
Universitatea din Petroșani reprezintă o parte integrantă a comunității academice internaționale, împărtășind crezul în aceleași valori morale, educaționale, științifice și culturale. În condițiile fenomenului de globalizare, Universitatea din Petroșani este preocupată de întărirea participării la schimbul internațional de valori, iar ca urmare a prestigiului de care se bucură, actualmente există programe de colaborare cu peste 18 universități din Europa, America, Asia și Africa.
Monika BACIU