Audierile din comisia de anchetă a ANRE au continuat, la Parlament. Darius Câmpean, președintele Sindicatului Muntele, a cerut în fața comisiei investiții la Complexul Energetic Hunedoara. Acesta și-a motivat solicitarea, menționând că datele de la Transelectrica arată că cea mai mare cantitate de energie din țară este produsă pe bază de cărbune.
“În ultimul an, piața de energie a arătat că producătorii pe bază de cărbune, lignit și huilă, au asigurat în perioadele de criză posibilitatea funcționării sistemului energetic național. Trebuie să fim atenți la ceea se dorește cu aceste complexe energetice, atât Oltenia, cât și Hunedoara, pentru că ele produc o energie mai scumpă, dar este o energie sigură de care putem beneficia toți în orice moment. În ultimul an, această energie a dat siguranță sistemului”, a spus Darius Câmpean, președintele Sindicatului Muntele, în fața Comisiei de anchetă a ANRE.
Darius Câmpean a subliniat că guvernarea tehnocrată a lucta decizia de a închide încă două unități miniere din cadrul Complexului Energetic Hunedoara. Sindicalistul le-a solicitat guvernanților să aibă în vedere faptul că CEH șI CEO sunt vitale pentru sistemul energetic național.
“Guvernarea tehnocrată nu a avut o optică clară în ceea ce privește cele două complexe energetice și mă refer atât în Hunedoara, cât și Oltenia, se discuta în permanent de închiderea minelor. În CEH, din patru mine, au fost trecute de către dânșii (Guvernul tehnocrat – n.r.) două pe închidere. Am reușit să prelungim perioada de funcționare a Lupeniului cu încă un an de zile. Consider că strategia energetică trebuie să exprime o idee clară despre direcția în care ne îndreptăm cu sistemul energetic. Este foarte ușor să închidem, dar nu știu ce punem în loc. În momentul de față, cărbunele produce 32% din cantitatea de energie necesară întregului sistem. În ianurie am fost la un pas, de o găleată de curent să avem toți luminile stinse în casă. Trebuie să aveți în vedere strategia energetică și ceea ce se dorește pentru cele două complexe energetice, și dacă se consideră că e nevoie de ele, să le modernizăm, să investim în ele pentru că pot produce și o energie mai ieftină dacă investițiile se fac în acest sens”, a mai spus sursa citată.
Președintele comisiei de anchetă a activității Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, Iulian Iancu, a solicitat Birourilor Permanente ale Camerei Deputaților și Senatului prelungirea activității comisiei cu 30 de zile. Comisia de anchetă a activității ANRE a fost înființată de plenul reunit al celor două camere pe 29 septembrie. Potrivit Hotărârii de constituire, “constatările, concluziile și propunerile Comisiei parlamentare de anchetă vor face obiectul unui raport final, care va fi depus la Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului în termen de 60 de zile de la data constituirii Comisiei parlamentare de anchetă. Termenul de depunere a raportului poate fi prelungit de Birourile permanente reunite, la cererea motivată a președintelui de comisie”.
Monika BACIU