Creșterea calității serviciilor turistice oferite celor care aleg stațiunea Straja Lupeni ca destinație de vacanță constituie o preocupare permanentă a autorităților publice locale. Astfel Serviciul Public Salvamont Lupeni, care asigură permanența în stațiunea Straja, a fost acreditat profesional pentru o nouă perioadă de 5 ani.
”Serviciul Public Salvamont Lupeni au trecut cu brio examenul de pregătire organizat potrivit HG 77/2003, urmnd să primească până la jumătatea acestei luni actele de acreditare pentru două echipe de inyervenție și recomandările privind menținerea acestui statut. Menționez faptul că Salvamont Lupeni este singurul Serviciu Public Local de Slvamont acreditat în România potruvit standardelor de pregătire în domeniul Salvamont ”, spune Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.
Pentru obținerea acreditării, salvatorii montani de la Straja Lupeni au participat cu un număr de 28 de voluntari la un stagiu de instruire care a avut loc la Lupeni în compania unor colegi salvamontiști din județele Caraș-Severin, Bistrița Năsăud, Alba, Hunedoara, dar și de la Serviciile Publice Salvamont din Petroșani, Uricani și Hunedoara, precum și cu echipe de salvatori de la ISU Hunedoara.
”În prezent, Serviciul Public Salvamont Lupeni asigură permanența în baza Salvamont de la Straja cu cate 6 persoane /zi. În cadrul probelor de instruire în vederea acreditării au fost executate o serie de acțiuni specific operațiunilor de salvare montană dar și activități de pregatire a truselor de interventie mobile, echiparea acestora cu materiale sanitare și medicamente conform baremului. Colegii noștri au efectuat de asemenea stagii de pregatire în vederea folosirii echipamentelor de tehnică medicală (aparat respirat semiautomat, defribrilator semiautomat, ham tip atela de extractie KED etc.)”, explică George Resiga, șeful Serviciul Public Salvamont Lupeni.
Rezultatele acestui stagiu de pregătire au reconfrmat profesionalismul echipei Salvamont Lupeni și constituie o garanție în plus pentru siguranța turiștilor care aleg, pentru sezonul de iarnă din acest an și din anii următori, stațiunea Straja. ”Ca urmare a profesionalismului de care a dat dovadă echipa de salvamontiști la programul național de instruire spcifică, dar și ca urmare a investițiilor realizate de Primăria Municipiului Lupeni pentru acest serviciu de salvare montană și, în general, pentru infrastructura de turism din stațiunea Straja, Serviciul Public Salvamont Lupeni a fost acreditat cu două echipe, pentru o perioadă de timp de 5 ani. Ne mândrim cu acest calificativ al salvatorilor montabi de la Straja, cu atât mai mult cu cât în prezent, acesta este singurul Serviciu Public Local de Salvamont acreditat din România!”, a mai precizat primarul Lucian Resmeriță.
Staţiunea turistică Straja este localizată în judeţul Hunedoara, pe panta ascensională nordică a Munţilor Vâlcan, la o altitudine cuprinsă între 1345-1868 de metri, în zona Văii Jiului, la aproximativ 8 km de Municipiul Lupeni.
În Straja sunt amenajate în prezent 12 pârtii de schi, având diferite grade de dificultate, fiecare fiind echipată cu instalaţie de teleschi. Trei dintre aceste pârtii beneficiază şi de instalaţie de nocturnă, făcând astfel posibilă utilizarea lor până la ore târzii din noapte. Pârtiile de schi de la Straja sunt întreţinute permanent cu ajutorul utilajelor moderne de bătătorit zăpada, pentru a le menţine în condiţii cât mai bune de schi.
Domeniul schiabil din stațiunea Straja însumează aproximativ 26 km, dintre care 20 km pot fi acoperiți inclusive cu zăpadă atificială, astfel âncât utilizarea acestora să fie posibilă chiar și în perioadele de sezon cu zăpadă naturală mai puțină.
Datorită construirii telegondolei şi a telescaunului de pe Vf. Straja au apărut noi pârtii accesibile schiorilor, cea mai lungă fiind Pârtia Straja, cu o lungime de 8,1 km. În anul 2016 s-a montat un nou telescaun pe Pârtia Constantinescu iar în acest an, vechiul teleschi din partea superioară a stațiunii a fost înlocuit cu un modern telescaun cu 2 locuri, care face legătura acestei zona de cazare cu partea superioară a zonei schiabile.
Toate acestea fac din Straja o stațiune atractivă, dotată corespunzător pentru iubitorii sporturilor de iarnă și supravegheată de una dintre cele mai bune echipe de salvamontiști din România.