Lucrările la termocentrala Paroșeni, finalizate abia la vară. Neîndeplinirea obligațiilor contractuale costă. Complexul Energetic Hunedoara a plătit penalități de ordinul sutelor de mii de euro constructorului care se ocupă de lucrările de la termocentrala Paroșeni.
Lucrările nu sunt finalizate
Lucrările ar fi trebuit finalizate la sfârșitul anului 2017. Cel puțin așa a fost înțelegerea dintre fostul director general al CEH, Michael Melczer, cel care a reușit deblocarea situației, și constructor. Acum, oficialii Complexului Energetic Hunedoara avansează un nou termen pentru finalizarea lucrărilor.
“Instalația de desufurare a gazelor de ardere (IDG) este realizată în proporție de 98,49% iar sistemul de colectare transport și depozitare a zgurii și cenușii în șlam dens (SSD) în proporție de 94,03%. Termenele contractuale pentru punerea în funcțiune a celor două instalații sunt 25 mai 2018 pentru SSD și 28 iulie 2018 pentru IDG”, arată un răspuns al Complexului Energetic Hunedoara.
Probele la cald vor începe abia în luna aprilie. Potrivit oficialilor CEH, sunt o serie de cerințe ce trebuie îndeplinite în acest caz.
“Conform graficului de eșalonare a lucrărilor pentru punere în funcțiune, începând cu data de 15 ianuarie 2018 vor începe etapizat probele și testele la cald pentru fiecare sistem în parte din cadrul instalației de desulfurare, iar începând cu data de 30 aprilie 2018 vor începe probele și testele la cald pentru întreaga instalație de desulfurare în ansamblu, cu admisia gazelor de ardere din instalație”, mai arată răspunsul.
Penalități de sute de mii de euro
Pentru că din anul 2014 și până în anul 2017 lucrările au fost blocate, iar constructul a emis pretenții în baza contractului. După ce situația a fost deblocată, în primăvara anului trecut de fostul director general al CEH, Michael Melczer, constructorul a reluat lucrările. A solicitat însă penalizări de ordinul milioanelor de euro.
“Negocierile cu contractorul privind costurile adiționale față de prețul contractului 142/2010 sunt încă în desfășurare. Suma totală plătită contractorului în plus față de prețul contractului până la această dată este de cca 1,2% din prețul contractului și reprezintă penalități pentru plata TVA întârziată și costuri adiționale de suspendare și remobilizare”, mai arată răspunsul Complexului Energetic Hunedoara.
Contractul încheiat în anul 2010 a avut o valoare de 65.300.000 EURO, fără TVA. Potrivit contractului încheiat între cele două părți, “în situaţia în care Beneficiarul nu va reuşi să efectueze orice plată la data scadentă sau în perioada prevăzută prin contract, acesta va plăti Contractorului o dobândă la suma astfel întârziată la plată de EURIBOR la 6 luni + 2 % pentru plăţile în Euro şi respectiv ROBOR la 6 luni + 2 % pentru plăţile în lei, pentru perioada până când respectiva plată întarziată a fost achitată complet”. La termocentrala Paroşeni au loc lucrări de modernizare a unor instalaţii astfel încât acestea să corespundă cu standardele de mediu impuse de Uniunea Europeană. În vederea respectării reglementărilor europene de mediu a instalaţiilor mari de ardere din România şi în conformitate cu prevederile Directivei 2001/80/CE privind limitarea emisiilor în aer a anumitor poluanţi (transpusă prin HG 541/2003 ce a fost abrogată şi înlocuită de HG 440/2010) şi a Directivei 1999/31/CE privind evacuarea şi depozitarea deşeurilor, s-a impus implementarea a două investiţii de mediu la Sucursala Electrocentrale Paroşeni, respectiv a unei instalaţii pentru reducerea emisiei de dioxid de sulf din gazele de ardere evacuate în atmosferă precum şi înlocuirea tehnologiei actuale de colectare, transport şi depozitare a zgurii şi cenuşii rezultate din procesul de ardere cu o tehnologie de colectare, transport şi depozitare în şlam dens. Pentru realizarea celor două investiţii de mediu a fost organizată procedura de atribuire prin licitaţie deschisă în urma căreia a fost încheiat cu Constructions Industrielles de la Mediterranee (CNIM) contractul nr.142/19.11.2010 în valoare de 65.300.000 euro.
Monika BACIU