Petroșaniul primește mai puțini bani decât Aninoasa. Consiliul Județean Hunedoara împarte sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pe anul 2018 și estimările pe anii 2019 – 2021. Municipiul Petroșani primește cele mai mici fonduri din Valea Jiului. Mai puțin și decât Aninoasa. În schimb, orașul Uricani este privilegiat. Se află pe primul loc în ceea ce privește repartizarea fondurilor, la nivelul întregului județ.
Potrivit documentelor Consiliului Județean Hunedoara, municipiul Petroșani primește 300.000 de lei! Municipiile Vulcan și Lupeni vor beneficia de câte 450 de mii de lei fiecare. Celor șapte municipii din județ le este repartizată suma de 2,400 mii lei.
Orașele primesc mai mulți bani. Suma totală repartizată orașelor este de 2.550 mii lei. În topul clasamentului se află orașul Uricani. Localității îi este repartizată suma de 800.000 de lei! Orașul Aninoasa primește la repartizare 350 mii lei, cu 50 de mii de lei mai mult decât municipiul Petroșani. Orașul Petrila primește tot 350.000 lei.
Este vorba de „repartizarea sumelor alocate din cota de 17,25% din cotele defalcate din impozitul pe venit în sumă de 11.650,00 mii lei, reprezentând fond la dispoziția consiliului județean pentru anul 2018, calculat prin înmulțirea numărului de locuitori ai județului cu suma de 25 lei, pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcționare și/sau de capital, în ordinea cronologică a vechimii arieratelor, pentru susținerea programelor de dezvoltare locală și pentru susținerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală”, arată documentul CJH.
Petroșaniul văduvit și la cotele defalcate din TVA
Municipiul Petroșani este văduvit și la împărțeala privind cotele defalcate din TVA. În ceea ce privește „repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a cotei de 20% din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată și din cota de 18.5% din impozitul pe venit, pentru echilibrarea bugetelor locale, pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcționare și/sau de capital, în ordinea cronologică a vechimii arieratelor, pentru susținerea programelor de dezvoltare locală și pentru susținerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală, pe anul 2019” situația este la fel de dezechilibrată. Municipalitatea de la Petroșani primește 781 mii lei, din care 467 mii lei “sume defalcate din TVA pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcționare și/sau de capital, în ordinea cronologică a vechimii arieratelor, pentru susținerea programelor de dezvoltare locală șI pentru susținerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanțare” și 314 mii lei cu titlu de „sume din cota de 18,5% din impozitul pe venit, pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcționare și/sau de de capital, în ordinea cronologică a vechimii arieratelor, pentru susținerea programelor de dezvoltare locală șI pentru susținerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanțare”. Municipiile Lupeni și Vulcan primesc la repartizare câte 1,301.00 mii lei fiecare.
În ceea ce privește orașele, orașul Uricani primește, din nou, cei mai mulți bani. 1,951.00 mii lei, din care 1,167.00 mii lei cu titlul de “sume defalcate din TVA pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcționare și/sau de capital, în ordinea cronologică a vechimii arieratelor, pentru susținerea programelor de dezvoltare locală șI pentru susținerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanțare” și 784.00 mii lei cu titlul de „sume din cota de 18,5% din impozitul pe venit, pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcționare și/sau de de capital, în ordinea cronologică a vechimii arieratelor, pentru susținerea programelor de dezvoltare locală șI pentru susținerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanțare”. Aninoasa primește 1,040.00 mii lei, în timp ce Petrila primește 1,170.00 mii lei.
Liberalii propun un amendament
Liberalii vor propune un amendament. Dacă acesta va fi respins, consilierii județeni ai Partidului Național Liberal nu vor vota proiectul de hotărâre. Potrivit lui Lucian Heiuș, președintele PNL Hunedoara, comunităților locale administrate de primari PNL ar trebui să le revină o cotă de 40,9% și nu 29,4%, așa cum s-a făcut repartizarea.
Monika BACIU